Bara monarker kan regla dörren när bängen trålar

Kungafamiljen är en annan sort än vi andra, det är det som är hela poängen med monarkin, skriver Åsa Linderborg.

En person som är släkt med kungafamiljen avslöjades 2021 för att ha köpt sex på en massagesalong på Östermalm. Eftersom rättsstatens kvarnar maler långsamt, åtalades mannen först nyligen och fyra dagar innan preskriptionstiden skulle gå ut.

Under dessa fyra dagar lyckades mannen hålla sig undan, vilket gjorde att han slapp rättegång och eventuell påföljd.


Det här skulle vara helt ointressant om det inte var för att hovet hade bestämt sig för att inte hjälpa polisen i deras arbete.

Polisen misstänkte att mannen befann sig i en fastighet som disponeras av hovet, man hade sett hans bil på parkeringen, och begärde därför att få göra en husrannsakan. Tingsrätten sa nej. De sa nej i ett land som gång på gång skärpt straffen för diverse sexualbrott.

En källa inom polisen säger att hovet borde ha tagit ett större ansvar, det är ”osannolikt” att de inte visste var mannen befann sig. ”Jag litar inte på dem någonstans”, säger en annan poliskälla.

Hovets pressekreterare Margareta Thorgren låter meddela att hovet aldrig uttalar sig ”om enskilda fall”. Hon låter som vilken myndighet som helst, vilket hovet dessvärre inte är, för vore det en myndighet skulle vi kunna ställa krav på insyn och regelefterlevnad. Carl XVI Gustaf lyder inte under offentlighetsprincipen – trots att han är den högsta chefen över vår lagstiftning.

Bisarrt nog åtnjuter han dessutom själv straffimmunitet. Det var den som släktingen utnyttjade.


När man pratar om kungens straffimmunitet är det alltid med ett skratt i mungipan.

Han kan till och med mörda sin fru utan att ställas inför rätta, men varför skulle han vilja göra det? Hö hö hö.

Han kör för fort ibland, det är sant, majestätet är ju glad i gaspedalen – he he he, vem skulle inte vara det som sitter fast i en gyllene bur?

2011 körde kungen 160 km/h på E18, i trakterna runt Karlskoga. Han luftade sin nya Porsche, i en tävling mot Carl Philip. Det är sånt kungen får göra och tydligen även hans barn.

Året innan gifte sig Victoria och Daniel. I bröllopspresent fick de en resa värld miljoner av sin gode vän Bertil Hult. I alla andra sammanhang skulle det uppfattas som en muta, men Victoria ska en gång bli statschef, så det var helt okej.


En pikant detalj i den här sexköpshistorien är att Silvia ju håller en skapligt hög profil i frågor kring barnprostitution. Nu var visserligen inga barn inblandade i massagen på Östermalm, men få kvinnor i Sverige har en sådan sträng sexualmoral.

Kungafamiljen är en annan sort än vi andra, det är det som är hela poängen med monarkin.

Det är bara de som kan regla dörren när bängen trålar.

Det är bara de som kan åka kortege genom Stockholm och beundras som en del av det levande kultarvet.

Det är bara de som bor på de kungliga slotten som kan locka fram lakejsjälen i dem som har till uppgift att tolka lagstiftningen.