Sanning 6 – Vit makt-koppling

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-14

Nej, Sverigedemokraterna är inte ett nazistiskt parti. Men en undersökning som Expo gjorde inför höstens val visar att 45 kandidater till kommuner och landsting kunde kopplas till vit makt-rörelsen.

21 av kandidaterna är eller var tidigare i år medlemmar på det nazistiska forumet nordisk.nu.

– Det visar att det finns personer med en bakgrund i grupper som Sverigedemokraterna säger sig inte vilja ha något med att göra, säger chefredaktören för Expo Daniel Poohl, som har skrivit boken ”Ut ur skuggan” om SD:s historia.

– Jag tror inte att SD medvetet har rekryterat människor som de vet har vit makt-kopplingar, men uppen­barligen har de inte tagit avstånd från dem heller, säger Poohl.

Isak Nygren, landstingskandidat i Söder­manlands län och 4:e namn på partiets lista i Katrineholms kommun, har varit aktiv på forumet nordisk.nu. I ett av inläggen skriver han att islam är ”en våldsam pedofilsekt”.

Isak Nygren vill inte ta avstånd från inlägget.

– Islam uppmuntrar till pedofili, ta till exempel profeten Muhammed. När han var 51 år så gifte han sig med en sexårig flicka som hette Aisha.

– Sverigedemokraterna har verkligen arbetat med att tvätta bort den högerextrema stämpeln och delvis lyckats, men det går inte att rensa ett parti på dess ursprungs­krafter på hur kort tid som helst, då dräneras det sönder, säger stats­vetaren Marie Demker.

Följ ämnen i artikeln