”David” var på jobbet när Marabou bombhotades

Publicerad 2023-06-19

David skulle precis gå hem från jobbet när han såg två polisbilar och en helikopter utanför.

Senare fick han veta att Maraboufabriken bombhotats.

– Jag misstänker att det kan hända igen, men jag hoppas att det inte händer med en riktigt bomb.

På måndagseftermiddagen fick Marabous fabrik i Upplands Väsby ett anonymt bombhot skickat till sig.

David, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, hade just avslutat veckans första arbetsdag och var på väg ut när han såg de två polisbilarna utanför. Det var också många poliser inne i fabriken, i rummet där de anställda brukar fika.

– Sen när jag gick ut märkte jag att en helikopter åkte runt fabriken. Såklart blir man lite orolig, man jobbar där och sen träffar man på så många poliser utanför.

Till slut fick han veta av en person att hans arbetsplats hade bombhotats. Något som senare gick ut i ett mejl till personalen.

– All personal fick isolera sig i ett samlingsrum medan polisen gick in i fabriken. Sen när polisen bekräftat att det inte var någon bomb gick alla in igen och jobbade.

Marabous fabrik i Upplands Väsby fick ett anonymt bombhot på måndagseftermiddagen.

Oron: ”Kommer hända mer”

David säger att han känner oro efter händelsen. Samtidigt är han inte förvånad över hotet, när det stormat så kring företaget.

– Jag är säker på att det kommer hända mer saker.

Att det stormat kring Marabou har knappast undgått någon. Flera företag har bojkottat chokladjätten sedan ägarbolaget Mondelez svartlistats av Ukraina. De ukrainska myndigheterna anser att Mondelez bidrar till Rysslands krigskassa, eftersom de har verksamhet där.

Till viss del tycker David att det är orättvist att Marabou fått ta smällen, när det är Mondelez som har fabriker i Ryssland.

– Det är självklart att Marabou är en del av Mondelez. Men det finns inga Marabouprodukter i Ryssland. Det tror jag inte folk vet när de skriver på Facebook och annat.

”Har inget med kriget att göra – säljer choklad”

Han berättar att stämningen på arbetsplatsen varit orolig under den senaste tiden, när beskeden om bojkott duggat tätt.

– Alla som jag pratat med är oroliga. Det är många som inte är fast anställda. Om kunder inte kommer att köpa Marabouprodukter kommer produktionen att gå ner, och företaget kommer inte att behöva så mycket folk som de har nu.

Han är rädd att det är fel personer som kommer att drabbas av kritikstormen.

– Vi har ingenting att göra med politiken, kriget eller situationen i världen. Vi bara säljer choklad i Sverige.

Chefen till TV4: ”Beklagar att det gått så långt”

Aftonbladet har sökt Mondelez för en kommentar. De hänvisar till ett uttalande som Marabous fabrikschef Daniel Norman gav till TV4 tidigare i dag:

”Jag beklagar verkligen att det har gått så här långt. Alla mina kollegor som sliter hårt i fabriken varje dag borde inte behöva stå ut med hot och hat. Marabou är ett svenskt varumärke, med produktion lokalt i Sverige, och de som arbetar på Marabou tillverkar inte en enda produkt som finns i Ryssland”, säger Daniel Norman.

David heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln