Elstödet försenas för flera miljoner: ”Pratar månader”

Publicerad 2023-04-12

Fem miljoner hushåll får vänta ytterligare på elstödet.

Enligt energiminister Ebba Busch (KD) kan det dröja månader.

– Men vi pratar inte om i höst, säger hon till TT.

Hushåll i elområde 1 och 2 i norra Sverige har fortfarande inte fått något elstöd, men väntas få ta del av det när nästa utbetalning ska göras.

Under ett besök på kärnkraftverket i Forsmark säger energi- och näringsminister Ebba Busch att ”väldigt mycket ligger i fas”, men att allt ännu inte är klart.

Busch har tidigare sagt att Försäkringskassan ska betala ut elstödet, som beräknas uppgå till tio miljarder kronor, någon gång under våren, men nu låter hon inte lika säker längre, skriver TT.

– Prognosen ser god ut för att vi om några veckor skulle kunna återkomma med lite mer precisering i tid, jag vågar inte säga ett datum. Men ett tidsspann i alla fall, säger Busch och fortsätter:

– Vi pratar månader, inte halvår, så mycket vågar jag säga.

Energiminister Ebba Busch under besöket på Forsmarks kärnkraftsverk.

Har kritiserats

Regeringen har fått kritik för att en del pengarna i den första omgången hushållsstöd till södra Sverige gick till företag, sannolikt fanns en rad näringsidkare som har en enskild firma bland dem, skriver TT.

Det kan handla om lantbrukare med elavtalet på hushållet där Försäkringskassan inte kunnat skilja ut hushåll och företag. Den som fick högst elstöd fick över 700 000 kronor för perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Företag i södra Sverige väntar ännu på sitt första elstöd. Regeringens ambition är att de ska kunna börja söka stöd den 30 maj, förutsatt att stödmodellen godkänns av EU-kommissionen.

På Twitter skriver Ebba Busch att det inte alls rör sig om någon försening.

”Arbetet med elstöd omgång 2 till hela Sverige går bra och flyter på enligt plan. Försäkringskassan kommer att återkomma med exakt datum, det är ännu för tidigt att sätta. Påståenden om försening är felaktigt. Med det önskar jag trevlig kväll!”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln