Ebba Busch om att vara minister: ”I was born to do this!”

Uppdaterad 2023-03-12 | Publicerad 2023-03-10

Ebba Busch har förberett sig hela livet på att bli minister.

Nu är hon ansvarig för den gröna omställningen men håller med om att Sverige inte kommer att nå sina klimatmål med den nya regeringens politik.

– Svaret är nej, säger Ebba Busch.

Partiet har bjudit in till after work med partiledaren på en bar i Göteborg. Publiken är kristdemokratisk och med på noterna när Ebba Busch drar igång. Hon ropar:

– Vi ska prata om vården, vi ska prata om brottsbekämpning. Ska vi prata lite om elpriserna också?

– Jaaaaaa, skrålar publiken tillbaka.

För Ebba Busch är valrörelsen inte över.

Busch känner sin publik. Publiken skrattar och nickar när hon varvar politiska budskap med skämt och charm.

Här på scenen, bland sina partivänner är valrörelsens Ebba Busch tillbaka.

Här på scenen, bland sina partivänner är valrörelsens Ebba Busch tillbaka. Rapp, slagkraftig och vass – det behöver inte vara snyggt i en politisk fight så länge man vinner. Valrörelsens Ebba Busch är en slugger, men hon är till för särskilda tillfällen nuförtiden. Efter valet är det minister-Ebba som gäller, och det är betydligt mer tillknäppt variant.

”Tycker om att lösa problem”

Att Ebba Busch ville bli just energi- och näringsminister var hon på det klara med redan efter valet 2018. Den gången blev det ingen högerregering, men såhär fyra år senare är hon på plats på det nystartade Klimat- och näringslivsdepartementet.

– För mig har det alltid funnits en drivkraft i att vara med och göra skillnad. Jag fick några talanger att förvalta och en av dem är att jag är uthållig och jag tycker om att lösa problem, säger Ebba Busch.

– Tittar vi på de svåra problem som Sverige står inför, så har energifrågorna inte fått så mycket uppmärksamhet, trots att det är grunden för vår välfärd.

– Det kunde blivit en annan portfölj, men för den tid som Sverige är i nu så tror jag det är helt rätt att ha energi- och näringslivsfrågor ihop, säger Busch.

Det kan tyckas något gåtfullt att en kristdemokratisk partiledare väljer just näringsliv och energi till sin portfölj, när partiet framförallt profilerat sig i sjukvårdsfrågan.

Svaret är, enligt Ebba Busch, kärnkraften.

– Vi är ute och shoppar kärnkraft nu, säger Ebba Busch.

Kritiserats för klimatpolitiken

En av de stora frågorna i valrörelsen handlade om att sänka priset på bränsle. För att sänka bränslepriserna vill regeringen också minska reduktionsplikten, den som innebär att en viss del biodrivmedel ska blandas i bränslet. Biodrivmedel är dyrt och pressar upp priserna, men det är också ett viktigt verktyg för att sänka utsläppen av koldioxid.

Den nya regeringen har fått kritik för att driva en politik som höjer utsläppen. På frågor om vad de ska göra för att nå utsläppsmålen har svaren varit luddiga. Så även nu.

– Vi håller fast vid alla klimatmål som är satta. Det vi ändrar är vägen dit.

Vad ska ni då göra för att minska utsläppen?

– Det är el, enorma mängder el. Att vi har en stor elproduktion i Sverige och att den är utsläppsfri. En del tycker att det låter simpelt, men det är ett jätteprojekt.

– Vi kommer också att fortsätta öka priset på utsläpp inom industrin.

Kommer ni att nå utsläppsmålen till 2030?

– Med dagens åtgärder så är svaret nej. Därför kommer vi att behöva återkomma med ytterligare åtgärder och då specifikt inom transportsektorn.

– Det överordnade är att vi lyckas sänka våra klimatutsläpp.

Det finns en klassisk fråga som alla nya ministrar får, och det är om ministern har några skelett i garderoben och om ministern någonsin knarkat. De flesta måste då erkänna den där ungdomssynden, när de rökte en joint under ett utbytesår.

”Har inte prövat knark”

Ebba Busch skrattar bort frågan.

Hon säger att hon aldrig knarkat och inte heller har några andra skelett i garderoben. Ebba Busch har förberett sig på att bli minister sen hon var barn.

– I was born to do this! Jag har försökt leva mitt liv för detta sen förskolan.

– Jag har valt andra saker. Folk frågar mig varför jag jagar – för att jag har inte prövat annan idioti utan då får man göra annat som ger lite adrenalin.

– Can't touch this. Ni vet allt redan! Jag har inte köpt sex för första gången, jag har inte prövat knark.

Företagen fortfarande inte fått besked när de kan förvänta sig pengar.

Ebba Busch vet hur hur man får politiken att se bra ut. Hon vill inte bli fotograferad under intervjun, för att slippa tänka på att det kan bli bilder där hon har konstiga miner som sedan kan användas i andra sammanhang, om opinionen skulle gå ner eller någon annan kris skulle inträffa.

Intervjun görs på AstraZeneca i Mölndal med tanke på det utmärkta fototillfället i företagets laboratorium, som Ebba Busch ska besöka. I labbet utvecklar företaget cellterapi, möjligheten att laga ett skadat hjärta genom att injicera nya och friska celler i hjärtat.

Och hon har rätt, det blir snygga bilder.

Regeringen har också precis beslutat om att ge mer pengar till den här sortens verksamheter.

– Vi ger mer pengar till Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet, red anm) för att möjliggöra innovationskluster, precis det här. Det är när forskarna och studenterna möts som det poppar.

Inget besked till företagen

Under valrörelsen höll Busch ett högt tonläge. Hon poserade med en dammsugare i skogen och lovade att lösa elkrisen, hon viftade med en falukorv och skyllde de höga elpriserna på S-regeringen. Tillsammans med sina samarbetspartier lovade hon att ha ett elstöd på plats till den första november förra året.

Det lät mycket, men det hände inte lika mycket.

Det första elstödet började dyka upp på hushållens konton i slutet av februari. Det andra, som gäller hela landet, har regeringen precis beslutat om.

Företagen har fortfarande inte fått besked när de kan förvänta sig pengar. EU-kommissionen måste godkänna den svenska regeringens upplägg och då hoppas Busch att elstödet till företag ska finnas på plats i slutet av maj.

– Frustrationen är stor och jag förstår det. Det är ett plåster på såret och det lindrar i en svår tid, men det lagar inte benbrottet. Tretusen megawatt försvann. Det här är jakten på de försvunna megawatten.

Det hon pratar om är den minskade elproduktionen och den sänkta effekten som nedläggningen av flera kärnkraftsreaktorerna i södra Sverige resulterat i. Ett återkommande tema för energiminister Busch.

Falukorvsgreppet fick hon kritik för i partiets valanalys. Där stod det att partiet var kluvet till att Ebba Busch viftade med den där falukorven, eftersom partiet inte kunde leverera någon riktig politik i frågan om de stigande matpriserna.

Ebba Busch slår ifrån sig valanalysens kritik.

– Jag håller inte med om det. En viktig del av det som påverkade priset på falukorven var el och reduktionsplikten. Så vi hade två mycket konkreta åtgärder för att långsiktigt kunna minska priserna på mat.

Har partiet bakom sig

Det har stormat en hel del runt Ebba Busch de senaste åren, rent privat.

Först hennes uppmärksammade husköp där den äldre man hon köpt fastigheten av menade att han snabbt ångrat sig, och inte han heller förstått omständigheterna kring försäljningen till fullo. Efter många turer slutade tvisten i att Ebba Busch fick behålla huset hon hade köpt.

I samband med tvisten pekade Busch ut den äldre mannens ombud som brottsling i sociala medier. Det slutade med att hon erkände grovt förtal och skrev under ett strafföreläggande. Samtidigt fortsatte hon att hävda att hon ”i själ och hjärta” ansåg sig oskyldig till brottet.

Huset är hennes, men hon är mycket förtegen om sin boendesituation idag, som hon beskriver som komplicerad.

Under alla turer har partiet stått bakom henne.

”Ebba, vi älskar dig!”

På scenen är Ebba Busch i sitt esse.

– Hur många här vet vad en snopp är, ropar hon till publiken som svarar att de vet vad en snopp är.

– Jag med faktiskt, svara Ebba Busch med ett leende.

– Det var så mina barn blev till!

– Vet alla vad en snippa är?

Publiken skrattar. Nu förstår de att det handlar om den hovrättsdom där en man friades för barnvåldtäkt eftersom rätten var osäker på hur ordet ”snippa” skulle tolkas. Kanske är de också lite lättade att det inte bara var sexskämt.

Efter Buschs anförande är det dags för publikens frågor. En äldre man tar till orda:

– Ebba, vi älskar dig! Men vad ska du göra åt våra dippande opinionssiffror?

– Det sista jag bryr mig om är mina opinionssiffror, svarar Ebba Busch.