Hund hittade misstänkte mördaren i skogen – efter nio dagars polisjakt

Publicerad 2023-07-16

Nio dagars jakt på mordmisstänkte Michael Burham är över.

Fler än 200 poliser hade sökt rymlingen – som hittades i skogen av en hund.

– Vi var hela tiden oroliga för att någon medborgare eller polis skulle skadas, säger polischefen George Bivens.

Efter nio dagars jakt har mordmisstänkte rymlingen Michael Burham gripits. Polisen hittade honom i ett skogsområde utanför staden Warren i Pennsylvania, USA, kring midnatt natten till söndagen, svensk tid. Det bekräftar lokala myndigheter, enligt CNN.

I ett klipp på CNN leder ett dussintal poliser 34-åringen längs en skogsväg. Militärveteranen, som fått specialträning i överlevnad och vapenhantering är klädd helt i beige.

I onsdags hade polisen i Pennsylvania spridit med en bild på den efterlyste flerbarnspappan, som suttit häktad misstänkt för 26 brott, bland annat kidnappning, våldtäkt och mordbrand. Den som skulle komma med information som ledde till hans gripande skulle belönas med motsvarande 200 000 kronor.

Polisen i Pennsylvania efterlyste Burham på flera plattformar och ville få in tips.

Dödade hund

Burham misstänks ha mördat 34-årige Kala Hodkin, som är mamma till hans dotter, i maj. Efter att Hodkin hittats skjuten till döds åkte han hem till en annan kvinna som han har barn med – och brände ner hennes bil.

Han höll sig borta i två veckor innan han kunde gripas i delstaten North Carolina. Då hade han hunnit kidnappa ett äldre par.

Den 6 juli rymde han från häktet och var på rymmen i nio dagar innan han kunde gripas. Han kommer inte att återvända till det häkte han rymt från genom att vira sig ner från taket med hopknutna sängkläder, meddelar polisen.

Burham misstänks efter rymningen ha brutit sig in i ett hus i de västra delarna av delstaten New York, för att stjäla herrkläder och mat – och ta livet av en hund. Nu var det en hund som fick fast honom.

Flydde in i skogen

Vid 16-tiden på lördagen lokal tid – klockan 22 i Sverige – hade paret Cindy och Ron Ecklund, som bor nära skogen, hört sin hund Tucker skälla bakom huset. De hade hoppat i sin golfbil för att se vad som fått den bruna labradoren att reagera – och funnit Burham.

Den misstänkte mördaren hade varit smutsig och haft fängelsebyxorna på sig ut-och-in, sa George Bivens, lokalpolischef i Warren, i presskonferensen efter gripandet. Ron hade frågat honom vad han gjorde där och han hade sagt att han campade.

– Fastighetens ägare kände igen honom, fick sin fru att komma tillbaka till golfbilen och körde tillbaka därifrån så att han genast kunde kontakta oss medan Burham flydde in i skogen, säger Bivens, enligt CNN.

”Trött och utsliten”

I en intervju med Daily Mail berättar Ron Ecklund om hur han känt igen Burham på hans tigertatuering på armen.

– Vi hade inte ens åkt halva vägen tillbaka till huset när jag sa ”ring polisen, jag vet exakt vem det där är”, säger han.

– Jag har sett hans bilder tillräckligt många gånger, han är överallt på nyheterna.

Polisen ryckte ut och kunde med hjälp av spårhundar hitta rymlingen, som Bivens beskriver som ”trött och utsliten”. Han hade försökt hålla sig undan men omringades tillslut av polisens prickskyttar, skriver Fox news.

Nu kan paret Ecklund ha möjlighet att få den höga lösensumman, och berättar att Tucker kommer att få sin del av belöningen.

Hittade vapenförråd

Fler än 200 poliser har deltagit i sökandet efter Burham. Under jakten hittades ett förråd av mat, kläder, ammunition och annat som man tror tillhörde 34-åringen.

Myndigheter hade tidigare beskrivit Burham som farlig och troligtvis beväpnad. Efter att han rymt fick kvinnan som är mamma till hans 13-årige son och sonen flytta till ett skyddat boende. Bivens beskrev gripandet av en obeväpnad Burham som ”en jättestor lättnad”.

– Vi var hela tiden oroliga för att det skulle sluta med att någon medborgare, eller till och med någon polis, skadades på något sätt, sa han.

– Du oroar dig alltid för sådana saker, så att det inte sker gör det till en bra dag.

Polisen kommer nu att utreda om Burham fått någon hjälp när han varit på rymmen.

Polis i Pennsylvania.

Följ ämnen i artikeln