Apkoppornas framfart förvånar forskare: ”Något helt nytt”

Publicerad 2022-08-06

Minst 111 fall av apkoppor har bekräftats i Sverige.

Överläkaren Magnus Gisslén är förvånad är den snabba spridningen.

– Det vi ser är något helt nytt, så har det inte betett sig tidigare säger han.

Över 26 000 personer runt om i världen har smittats av apkoppor och antalet fall fortsätter att öka.

Minst 111 fall av virussjukdomen har nu bekräftats i Sverige, en majoritet kopplas till Stockholmsområdet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Någon förklaring till vad som orsakat utbrottet finns inte, enligt överläkaren Magnus Gisslén. Och jämfört med tidigare apkoppevarianter sprids viruset betydligt snabbare nu.

Överläkaren Magnus Gisslén varnar för att apkoppeviruset kan ha muterat.

Kan bli värre

– Det är förvånande och det är nu viktigt att undersöka vilka omständigheter som ligger bakom att det sprider sig som det gör. Viruset kan ha muterat och fått egenskaper som gjort att det lättare smittar från människa till människa, men det vet vi inte. Det kan också finnas andra orsaker, säger Gisslén som är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin.

Nu befarar han att läget kan bli än värre.

– Man kan förvänta sig en ökning framöver. Hittills har det mest varit begränsat till män som som har sex med män, men viruset bryr sig inte om vilken sexuell läggning man har. Det är troligt att det kommer att spridas till andra grupper också, säger han.

I Sverige har man börjat vaccinera personer som exponerats för viruset.

Ingen anledning till oro

Små barn och personer med underliggande sjukdomar anses vara mest utsatta för att drabbas hårt av viruset, men även om antalet fall ökar finns det ingen större anledning till oro, enligt Gisslén.

– Däremot är det viktigt att vara observant, smittspåra och begränsa spridningen så mycket som möjligt. Det är besvärligt och gör ont för många som får apkoppor men dödligheten låg, det verkar vara betydligt lägre än en på tusen, säger han.

Gisslén menar att dödligheten förmodligen är betydligt lägre än vad officiella siffror visar.

– Den Västafrikanska varianten har en inrapporterad dödlighet på några procent i endemiska områden och den Centralafrikanska uppåt tio procent. Men det finns sannolikt ett stort mörkertal av antal smittade. Dessa siffror är därför sannolikt en överskattning och den verkliga dödligheten troligtvis lägre också i väst- och centralafrika.