FHM: Ingen risk för utbredd spridning av apkoppor

Tomas Lauffs/TT

Karin Johansson/TT

Publicerad 2022-07-28

Region Stockholm ska börja vaccinera mot apkoppor i liten skala. Arkivbild.

I Sverige har nu 85 personer konstaterats smittade med apkoppor. På Folkhälsomyndigheten (FHM) ser man en långsam ökning av antalet inrapporterade fall.

– Vi ser ingen risk för någon ny pandemi eller någon mer utbredd smittspridning, säger Klara Sondén utredare och infektionsläkare vid myndigheten.

För några dagar sedan klassade Världshälsoorganisationen (WHO) smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hälsonödläge – organisationens allvarligaste varning. Smittan sprids framförallt vid nära fysisk kontakt och vem som helst kan drabbas. Nu sker smittspridningen främst bland män som har sex med män, berättar Klara Sondén.

– Det är en liten, liten andel som har varit sjukhusvårdade av de svenska fallen.

Sverige har fått en tilldelning av vaccindoser som motsvarar behovet för ungefär 1 500 individer.

Erbjudande om vaccination

– Man har påbörjat distribuering av dem till regionerna som har mest apkoppsfall och det är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Både i Skåne och Stockholm ska vaccineringen starta denna vecka. Västra Götaland har ingen information om startpunkten. Övriga regioner kommer att ha möjlighet att lägga en beställning och få enstaka doser levererade vid behov, säger Klara Sondén.

Den som tror sig vara smittad bör höra av sig till vården genom att ringa 1177. Det går inte att själv boka tid för vaccination.

– Om man har varit väldigt nära, eller haft sex, med någon som visar sig utveckla apkoppor så kan man bli kontaktad av sjukvården för att få ett erbjudande om vaccination.

Besläktat med smittkoppor

Vaccinet är mest effektivt om det ges inom fyra dagar från tillfället då man har utsatts för en smittorisk, men det kan i vissa fall ges upp till två veckor efteråt.

Fram till år 1976 genomfördes en allmän vaccinering mot smittkoppor i Sverige. Det är inte helt klarlagt hur sådant vaccin skyddar mot apkoppor.

– Apkoppor och smittkoppor är nära besläktade med varandra, så har man en smittkoppsvaccin i sin historik då har man sannolikt ett visst skydd.

De som behöver vaccineras mot apkoppor får normalt sett två doser, men har man tidigare vaccinerats mot smittkoppor behöver man bara hälften så mycket vaccin.

– Då anser vi att man bara behöver en vaccinationsdos mot apkoppor.

Följ ämnen i artikeln