Så ska polisen förhindra ett nytt Mats Löfving-fall

Publicerad 2023-12-15

Mats Löfving, fotograferad i polishusets garage 2020.

Efter att regionpolischefen Mats Löfving tog sitt liv i februari har Polismyndigheten nu tagit fram en plan för att undvika liknande händelser igen.

I planen pekar myndigheten ut riskerna med tystnadskulturen och varnar för att mediebevakning är den största risken för medarbetare.

– Vi kan skapa ett stöd till chefer som får medarbetare som känner sig utsatta i media eller på sociala plattformar, säger polisens biträdande avdelningschef för HR-avdelningen Pernilla Bergman.

Fallet med polischefen Mats Löfvings död fortsätter att ta nya vändningar.

Nyligen öppnades en förundersökning om arbetsmiljöbrott efter att Arbetsmiljöverket polisanmält Polismyndigheten på grund av det inträffade.

Arbetsmiljöbrister kan ha påverkat dödsfallet, menar Arbetsmiljöverket.


I samband med Arbetsmiljöverkets tidigare granskning av dödsfallet har Polismyndigheten nu tagit fram en plan för att fler liknande dödsfall inte ska ske.

– Arbetsmiljöverket hade ett inspektionsärende på oss där vi skulle titta igenom våra arbetsmiljörisker för att se vad som kan förbättras och göra en handlingsplan, säger polisens biträdande avdelningschef för HR-avdelningen Pernilla Bergman.

– De ville att vi skulle titta på kunskaperna hos chefer om risker i arbetsmiljön och även krisstödet.

Pekar på tystnadskultur

I planen pekar polisen bland annat på flera risker för kränkningar som upptäckts efter Löfvings dödsfall. Bland riskerna finns ryktesspridning, att integritetskränkande uppgifter sprids och tystnadskultur.

”Det finns två aspekter av detta. Den ena aspekten är att chefer eller medarbetare "ser bort" när en medarbetare utsätts för kränkande särbehandling och den utsatte hamnar utanför den sociala gemenskapen. Den andra aspekten är att en medarbetare som utsätts för sociala arbetsmiljörisker drar sig för att påtala problemen”, skriver myndigheten i sin plan.

3 000 chefer på polisen ska nu vidareutbildas om kränkande särbehandling.

Störst risk när media bevakar

Polisens plan slår fast att störst risk för svårare personskada, allvarligt sjukdomstillstånd eller dödfall finns om personer bevakas av media.

”Ett högt mediatryck och/eller uppmärksamhet på sociala plattformar ökar risken för att chefer fattar oöverlagda beslut och/eller offentliggör personuppgifter som är integritetskänsliga eller som rör omdömen kring medarbetarens arbetsprestation”, skriver polisen i planen.

– Vi ska tillsammans med kommunikationsavdelningen titta på hur man internt kan stötta upp på ett annat sätt för att se vad som är rykten och vad som är fakta i fallet. Vi kan skapa ett stöd till chefer som får medarbetare som känner sig utsatta i media eller på sociala plattformar, säger Pernilla Bergman.

Polisens externa utredning om polishärvan presenteras av utredaren Runar Viksten.

Rikspolischef Anders Thornberg under pressträff där han kommenterar rapporten ”Utredning om vissa förhållanden i samband med polisanmälningar mot polischef”

Ökänd presskonferens

I centrum för händelserna kring Mats Löfving är den presskonferens som polisen höll efter att den interna utredningen om Löfving och Linda Staaf var färdig. Där sades att rikspolischef Anders Thornberg bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst.

Efter det skjutsades Mats Löfving hem och under samma kväll i februari i år tog han sitt liv.

– Vi föreslår att man behöver göra bedömningar av arbetsmiljörisker innan man håller en sådan presskonferens, säger Pernilla Bergman.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.