Arbetsmiljöbrott utreds efter Löfvings död

TT

Publicerad 2023-12-11

Polischef Mats Löfving vid en pressträff i september 2022. Arkivbild.

En förundersökning om arbetsmiljöbrott inleds i ärendet med polischef Mats Löfvings död.

”I nuläget finns ingen misstänkt person. Inledningsvis ska jag gå igenom det omfattande materialet i detalj. Därefter kommer sedvanliga förundersökningsåtgärder vidtas. Det går i ett så här tidigt läge inte ha någon uppfattning om när beslut i ärendet kan komma”, säger chefsåklagare Lars Morand som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

Polischef Mats Löfving hittades död i sin bostad i februari i år. Den 8 december gjorde Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan. Arbetsmiljöverket drar slutsatsen att det kan finnas ett orsakssamband mellan de påtalade arbetsmiljöbristerna och polischefens död, enligt pressmeddelandet.

Det var den 22 februari i år som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut samt rekommenderat att han skulle avskedas.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.