Biden reser till Israel – vill mana till lugn

Publicerad 2023-10-17

USA och Israel har kommit överens om en biståndsplan för Gaza.

President Joe Biden reser till Tel Aviv under onsdagen för vidare samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Samtidigt skickar amerikanarna ytterligare ammunition, soldater och stridsflyg till regionen.

Följ ämnen
Israel

Det senaste dygnet har Israel och USA suttit i timmeslånga förhandlingar för att ta fram en handlingsplan som bland annat ska möjliggöra humanitärt bistånd för Gaza, öppnandet av gränsövergången mot Egypten och stöd till den israeliska militären.

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade sent under måndagen att länderna nu är överens om att samarbeta för att hitta vägar in i Gaza för internationellt bistånd.

– På vår begäran har USA och Israel kommit överens om att utarbeta en plan som möjliggör att humanitärt bistånd från givarnationer och organisationer kan nå civila i Gaza, säger Blinken.

Önskar 100 miljarder i nödbistånd

Beskedet kommer strax efter att uppgifterna om 2 000 amerikanska soldater, specialiserade på explosiva anordningar och medicinskt stöd, nu förbereder sig för att placeras i Israel.

USA har även skickat toppgeneralen Michael E. Kurilla till Tel Aviv för att ”få en klar förståelse för Israels försvarskrav”, meddelar hans stab enligt NY Times.

Israel har bett USA om ett nödbistånd till ett värde över 100 miljarder kronor, skriver NY Times. Den amerikanska tidningen skriver att representanter nu ser över ett hjälppaket tillsammans med stöd för Ukraina och bistånd till Taiwan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Biden ska träffa Netanyahu

USA:s president Joe Biden kommer nu att resa till Israel för vidare samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Den amerikanske ledaren förväntas göra sitt yttersta för att mana till lugn och att förhindra en bredare konflikt där fler länder blandas in.

Biden har hittills tydligt uttryck sitt stöd för Israel efter att landet attackerats av terrorgruppen Hamas men han har även delat sin oro kring hur en israelisk offensiv mot Gaza skulle drabba civila. Bland annat förmådde USA Israel att ändra ett beslut om att stoppa vattentillförsel till Gaza.

Biden ska också träffa Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, Jordaniens kung Abdullah II och palestinska myndighetens president Mahmud Abbas i Amman, Jordaniens huvudstad.