Rapparna kopplas till våldsvågen i Stockholm

  • Rapparna kopplas till våldsvågen i Stockholm

  • En har haft två sprängdåd riktade mot sig.

  • Han har miljontals spelningar på Spotify samtidigt som han enligt polisen tillhör Rawa Majids innersta krets.

  • En annan är utpekad måltavla och anses vara en av ledargestalterna i ett kriminellt nätverk.

  • En tredje misstänks för inblandning i en kraftig explosion.

  • Samtidigt trendar de på Tiktok, har hundratusentals visningar på Youtube och rappar om vapen, dyra klockor och mord.

     

    Här är tre rappare som kopplas till våldsvågen i Stockholm 2023.

5iftyy i musikvideon till ”Oppblock”. Foto: Youtube

Gängmedlemmar har tvingats välja sida i konflikten mellan Rawa ”Kurdiska räven” Majid och Ismail ”Jordgubben” Abdo. En spricka inom det kriminella nätverket Foxtrot tros vara orsaken bakom en serie våldsdåd som inträffade i september månad.

Totalt har 11 personer, varav flera saknar koppling till konflikten, dött den senaste månaden.

5iftyy (Upplands-Bro/Foxtrot)

Någon som tydligt har visat sin lojalitet gentemot Rawa Majid är 22-årige Remon Gihde från Upplands-Bro, mer känd som rapparen 5iftyy.

Mitt under brinnande konflikt mellan Dalen­nätverket och Foxtrot släppte 5iftyy låten ”Oppblock” på Spotify och Youtube den 24 februari 2023.

Den då 21-årige rapparen var redan ett etablerat namn på rapscenen och hade samarbetat med Einár på låtar som ”Chiquita” och ”Pop Smoke” – den sist­nämnda har i dag över 23 miljoner spelningar på Spotify.

Jämfört med hans tidigare låtar är ”Oppblock” betydligt mer explicit.

Jag snurrar i oppblock”Oppblock” kan förenklat översättas till fiendeland.
Jag snurrar med brorsan, jag kör för han
Ditt liv tar ett stopp då
En opp”Opp” är kort för ”opposition”, alltså fiende. är en opp, jag kör över han
Musikvideon till ”Oppblock” inleds med en Sverigekarta där räv-emojis dyker upp en efter en. Stockholm, Uppsala – och Sundsvall vars narkotikahandel sägs vara roten till konflikten mellan Dalennätverket och Foxtrot.
Scenen avslutas med att hela kartan täcks av rävsymboler.
Text-tv, folk dör varjе dag län, vi skiter om det är skottår
Kliver hårt, jag är opps mål
Studera dem som på Oxford
Om vi ändå räknar kroppar, mannen, Livet Leker här, vi har topp score

Förutom de klassiska symbolerna – vapen, dyra klockor och fina bilar – vimlar det av rävar i videon. Smycken, pengar som formar ordet ”FOX”, emojis och skyltar där det står ”Team Fox” dyker upp om vartannat.

Bara veckor efter att videon ”Oppblock” publicerades, inträffade en explosion på en adress kopplad till 5iftyy. Explosionen skapade stor förödelse i området och en person skadades. Dessutom ägde ännu ett sprängdåd rum tidigare i vintras på en adress med kopplingar till rapparen.

Sprängningen av radhuset i Hässelby gjorde så att en person fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

Sedan dess har Remon Gihde fortsatt med musiken.

En shuno”Shuno” är slang för kille. vill ha harbHarb är arabiska och betyder krig., då vi får han och gå vila
Vi kommer till din trakt med mopeder och med bilar
Min shooter han är kall, även kallad Toto Rina
Han jobbar med metall och han tvekar ej på kliva

I somras släppte 5iftyy ”

Toto RinaSalvatore ”Totò Riina” Riina var en av de mäktigaste maffialedarna på Scicilien.”. På bara två månader har låten spelats över 600 000 gånger på Spotify, och videon har på kort tid fått mer än 150 000 visningar.

I videon till ”Toto Rina” syns flera unga män iförda coronamasker, dyra klockor och rävsmycken.

I en scen syns turkiska sedlar, en annan en turkisk flagga och i en tredje åker de jetski med en person vars ansikte censureras med en rävemoji. 

Team Fox, vi har låst hela Sverige
Mannen, vi överallt
Går med Gud och med stål så det är klart att vi vinner
Mitt lag har gjort mål, så det show igen
Free grabbarna, fuck the other side, make the mamas cry

Den 18 augusti 2023, kom 5iftyys nästa låt. I musikvideon till ”Gulag” syns ett tjugotal maskerade unga män vid Jordbros pendeltågsstation och i Upplands Bro. I framsätet på en Mercedes Benz sitter 5iftyy med en coronamask och rappar med vapen i handen.

Samtidigt, under sensommaren, pyr en intern konflikt mellan Foxtrot-ledarna Ismail ”Jordgubben” Abdo och Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Remon Ghide, 5iftyy, har av polisen ansetts tillhöra Bronätverket under flera år. I dag tillhör han Rawa Majids innersta krets.

Aftonbladet har sökt 5iftyy.

AkhiAkhi betyder bror. han lurkar i opp block, bäst att du kliver åt sidan
Media dom stämplar oss Foxtrot, mannen, jag dör för min liga
Han ville ha krig, kom då, vi krigar
Brorsan, vi får han att lida
Deras klivare vilar
Får vi en go, mannen, vi skiter i civilar’n

26-åring (Dalennätverket)

Under hösten 2022 spreds en ny trend över Tiktok. Tusentals svenska ungdomar, många av dem i högstadieåldern, laddade upp korta koreografier till tonerna av en rapplåt.

Låten skapades av en 26-årig man som är en av Sveriges största rappare. Genom åren har han samarbetat med artister som Z.E, Dree Low och Einár.

I dag anses han av polisen tillhöra ledarskiktet i Dalennätverket. Grupperingen kopplas till en rad mord och våldsdåd de senaste åren, inte minst den uppmärksammade och blodiga konflikten med Foxtrot-nätverket som rasade i vintras.

Några månader efter att Tiktok-hiten blev populär blev en lägenhet kopplad till rapparen beskjuten. Ett videoklipp från händelsen spreds snabbt och i juni dömdes Ibou ”Louis Gucci” Badjie till 18 års fängelse för att ha beordrat två 14-åriga pojkar att utföra dådet.

Efter skottlossningen mot rapparens lägenhet flydde gärningsmännen i en mörk Audi, som de senare kraschade i en rondell. I bilen hittade polisen ett skarpladdat automatvapen.

Trots hoten har 26-åringen fortsatt sin musikkarriär. I flera låtar som släppts sedan dådet rappar han om Dalen, att skjuta fiender och hot om våld.

Rapparen lever under en stark hotbild. I slutet av augusti dömdes en 19-årig man för att ha planerat att mörda rapparen. Polisen har erbjudit artisten skydd, men detta har han tackat nej till.

Polisens PM om 26-åringen. Mikael ”Greken” Tenezos har varit efterlyst sedan maj 2022.

Det är för närvarande oklart hur Dalennätverket ställer sig till den konflikt som nyligen uppstått upp inom Foxtrotnätverket. Dalennätverkets ledare Mikael ”Greken” Tenezos befinner sig på annan ort och har varit efterlyst sedan maj 2023, misstänkt för narkotikasmuggling.

26-åringen har förnekat att han tillhör Dalennätverket.

23-åring (Farstautbrytarna)

I mars 2023 greps en 23-årig man misstänkt för inblandning i ett av vinterns många sprängdåd. Mannen tillhör enligt polisen de så kallade ”Farsta­utbrytarna”, ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.

Tidigare samma månad släppte mannen en musik­video som i dag har över 100 000 visningar på Youtube.

I videon hörs en nyhetsuppläsare rapportera om en dödsskjutning i Farsta strand. Maskerade män trixar med en dödskalle som om det vore en fotboll, och mitt bland vapen och pengar rappar artisten samtidigt om mordanklagelser – och att kartlägga sina fiender.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Farsta­utbrytarnas koppling till Dalen­nätverket. Enligt ett pm från polisen ska banden vara så täta att det vid tillfällen bedömts vara ett och samma nätverk.

Polisen visar i ett PM kopplingen mellan Farstautbrytarna och Dalennätverket.

Pr-maskiner för gängen

I dag fungerar dagens gangsterrap, eller ”drill” som genren egentligen heter, som pr-maskiner för kriminella nätverk. Det går inte längre att skilja dagens musik från gängmiljön.

– Deras innehåll ses av alla kategorier av människor på sociala medier. Det blir den bästa marknadsförings­kanalen för gängen, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

Civilutredare Luay Mohageb anser att gangster­rappen är en förklaring till att gängen kan rekrytera unga.

– Det finns så klart politik, ekonomi, sociala delar och så vidare som spelar in. Men ungdomskulturen har varit helt marinerad i den sedan den stora vågen kom 2018–2019. Då var pojkarna 11–12 år gamla. Nu är de 15–16 år. Då kommer någon och säger ”du får 10 000 om du skjuter upp den här porten”. Då är han såklart mer mottaglig efter att ha indoktrinerats av det här i flera år genom sin mobil.

Uppdaterad 2023-11-09 | Publicerad 2023-10-08

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET