”Louise Gucci” beordrade barn att mörda – får 18 års fängelse

Uppdaterad 2023-10-05 | Publicerad 2023-06-27

Ibou ”Louise Gucci” Badjie, 20, beordrade flera pojkar att utföra våldsdåd.

Inom loppet av några dagar utsattes Stockholm sedan för en massiv våldsvåg med skjutningar varje kväll.

Nu döms han till 18 års fängelse.

Ibou Badjie ses med en så kallad ”rävring” på fingret.

Ibou Badjie, även kallad ”Louise Gucci”, 20, döms till 18 års fängelse för inblandning i de grova våldsbrotten som skedde tre dagar i följd i södra Stockholm i januari.

Mannen ska på uppdrag av Rawa ”Kurdiska räven” Majid, 36, ha förmått 14- och 15-åriga pojkar att utföra dåden.

Han döms för anstiftan till försök till mord, försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Flera andra personer döms också i målet, som gäller tre våldsdåd som skedde tre dagar i följd i södra Stockholm tidigare i år.

Flera dåd per dag

Vid det första dådet, som skedde den 20 januari, avlossades flera skott mot en lägenhetsdörr i Fruängen i södra Stockholm.

Enligt tingsrätten förberedde Ibou Badjie dådet och såg till att två 14-åriga pojkar genomförde uppdraget: Att hämta vapen och skjuta mot lägenheten.

I bostaden befann sig flera personer, däribland ett litet barn.

Han ska ha ”gett information om hur hela gärningen skulle genomföras och vilka vapen som skulle användas”.

– Där är det två 14-åringar som dels kommunicerar via telefonchattar och skriver. De är två stycken som åker i en bil till platsen sen är det en som filmar och en som skjuter, har kammaråklagare Lisa dos Santos tidigare sagt till Aftonbladet.

Polisen stoppade skjutning

Dagen därpå blev en man beskjuten utomhus i Enskededalen. Då hade Ibou Badjie gett instruktioner till tre unga killar, en 19-åring, en 16-åring, och en 15-åring om utförandet.

Uppdraget då var att skjuta en person i Enskededalen i Stockholm.

Enligt åklagaren Lisa dos Santos riktades dådet mot Dalennätverket, men vem det var som skulle skjutas är oklart.

– Vi har inte kunnat se någon klar bild över vem som är den specifika måltavlan. Man är ute efter någon i Dalen och det verkar inte som att man hittar någon. Då är uppdraget att det ska skjutas någon, om man förstår chattarna. Man uttrycker att det är någon som bär ”Guccikeps och jacka över fem lax.” Man ska bara ta någon kille i Dalen med det signalementet.

Mannen som besköts lyckades fly undan skotten.

Bara en dag senare var det återigen dags för ett nytt uppdrag. Den gången hade Ibou Badjie gett instruktioner till några nya unga killar – en 20-åring och en 18-åring som senare åtalades för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Då handlade det om en skjutning som skulle utföras i Skarpnäck – men polisen lyckades stoppa dådet innan det skedde.

Allierad med ”Kurdiska räven” – kallade sig ”Hitler”

I telefonchattar har Ibou Badjie gått under aliaset ”Louise Gucci” – men före det tror polisen att han kallade sig för ”Hitler”, vilket de sett i telefontömningar.

Han kopplas enligt uppgifter till Zeronätverket från Jordbro och pekas också ut som en nära allierad till ”Kurdiska räven”. På flera bilder från utredningen ses han också med en så kallad ”rävring” – en guldring med rävmotiv, som personer som står nära ”Kurdiska räven” brukar bära.

Ibou Badjie släpptes i december 2022 efter att ha avtjänat en månads fängelsestraff. Han hade då dömts för våld mot tjänsteman efter att ha slagit en anställd på det Sis-hem som han var placerad på efter att ha dömts för bland annat grovt rån.

Flera döms

För skjutningen i Enskededalen dömer tingsrätten även en 15-årig och en 16-årig pojke för försök till mord och grovt vapenbrott.

Pojkarna döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader. För den skjutningen döms även en 19-årig man för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Han får fängelse i 7 år och 6 månader.

För skjutningen mot lägenhetsdörren i Skarpnäck döms ytterligare en 20-årig man för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han får fängelse i 4 år och 9 månader.

Rätten dömer även pojke, som då var 17, för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i 1 år, för den skjutningen.

Kommer överklaga

Ibou Badjies advokat Anton Strand säger att de kommer överklaga domen till hovrätten.

– Man kan säga att det finns flera bevisfrågor och rättsliga frågor där jag gör en annan bedömning än tingsrätten. Det bör också finnas möjlighet att hovrätten kommer fram till andra ståndpunkter, säger han.

Bland annat pekar han på att tingsrätten slagit fast att Ibou Badjie är den person som haft telefonen som använts när de så kallade uppdragen har getts, och även gått under aliaset ”Louise Gucci” – något som Anton Strand menar inte är bevisat.

– De har konstaterat det här trots att försvaret kunnat bevisa att brottstelefonen och min huvudmans telefon har varit i olika händer vid olika tillfällen. Dessutom har aliaset ”Louise Gucci” fortsatt skriva efter att min huvudman gripits, säger han.

Ibou ”Louise Gucci” Badjie.