20-årige ”Louise Gucci” gav order till ungdomarna att skjuta

14-åring skulle använda mordpengar till biobiljett

Publicerad 2023-05-13

De sex åtalade misstänks ha utfört brotten åt ”Kurdiska räven” i våldsvågen i Stockholm.

Den 20-årige uppdragsgivaren ”Louise Gucci” gav direktiv till tonåringar om att hämta vapen och skjuta ”någon som bär Guccikeps”.

– Han råkar bara vara på fel plats vid fel tillfälle med en klädsel som de bara går på. Så rått är det, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

20-åringen, som går under aliaset ”Louise Gucci” i telefonchattar, släpptes i december 2022 efter att ha avtjänat en månads fängelsestraff.

Han hade dömts för våld mot tjänsteman efter att ha slagit en anställd på det Sis-hem som han var placerad på efter att ha dömts för bland annat grovt rån, enligt handlingar som Aftonbladet har tagit del av.

Enligt Aftonbladets uppgifter ingår ”Louise Gucci” i Zeronätverket från Jordbro.

Från skolan och polisen fanns tidigt en oro för att 20-åringen skulle dras in i grövre kriminalitet.

”Han saknar även en fungerande skolgång eller annan sysselsättning och har ett mönster av att överskrida normer och gränser såväl i hemmet som utanför”, står det i en tidigare förvaltningsrättsdom.

Nu är han åtalad i tre av de fall som kopplas till våldsvågen i Stockholm i vintras och har beskrivits som en ”uppdragsgivare”.

– Han ger uppdrag och instruktioner för att lämna uppgifter om var det ska hämtas vapen och ammunition och att det ska skjutas. Han är en person som polisen bedömer ingår i ett lokalt nätverk i Jordbro som i sin tur står under Foxtrot och Kurdiska räven, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

Begick dåd – för pengar till bio

Konflikten där Rawa ”Kurdiska räven” Majid, 36, står på ena sidan och Mikael ”Greken” Tenezos, 25, på den andra har resulterat i många grova våldsdåd såsom skjutningar, mord och explosioner under de senaste månaderna.

Den åtalade 20-åringen misstänks ha utfört samtliga uppdrag av Kurdiska Räven.

Till sin hjälp hade han unga killar som både förvarade vapen och hjälpte till att utföra dåd.

– En 14-åring som fick i uppdrag att mörda en person berättade i förhör att han tänkte använda pengarna han skulle få som betalning till biobesök med sina kompisar, har Mattias Andersson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm tidigare sagt.

Över 20 skott sköts in genom dörren i Fruängen.

Sköt mot lägenhetsdörr

Den 20 januari avlossades flera skott mot en lägenhetsdörr i Fruängen i södra Stockholm.

Enligt åtalet förberedde ”Louise Gucci” dådet och såg till att två 14-åriga pojkar genomförde uppdraget: Att hämta vapen och skjuta mot lägenheten.

I bostaden befann sig flera personer, däribland ett litet barn.

Enligt åtalet hade ”Louise Gucci” gett information om hur hela gärningen skulle genomföras och vilka vapen som skulle användas.

– Där är det två 14-åringar som dels kommunicerar via telefonchattar och skriver. De är två stycken som åker i en bil till platsen sen är det en som filmar och en som skjuter, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

Tungt beväpnad polis i Fruängen efter skottlossningen

Skulle skjuta någon med Guccikeps

Den 21 januari väntade nästa uppdrag av ”Louise Gucci”. Då hade han gett instruktioner till tre unga killar, en 19-åring, en 16-åring, och en 15-åring om utförandet.

Uppdraget: Att skjuta en person i Enskededalen i Stockholm.

Enligt åklagaren Lisa dos Santos riktades dådet mot Dalennätverket, men vem det var som skulle skjutas är oklart.

– Vi har inte kunnat se någon klar bild över vem som är den specifika måltavlan. Man är ute efter någon i Dalen och det verkar inte som att man hittar någon. Då är uppdraget att det ska skjutas någon, om man förstår chattarna. Man uttrycker att det är någon som bär ”Guccikeps och jacka över fem lax.” Man ska bara ta någon kille i Dalen med det signalementet.

En man besköts, men lyckades undkomma skotten. Han ingick inte i något kriminellt nätverk och hade inget med konflikten att göra.

– Han råkar bara vara på fel plats vid fel tillfälle med en klädsel som de bara går på. Så rått är det, säger Lisa dos Santos.

Polisen på plats i Enskededalen i Stockholm efter skjutningen.

Skulle skjuta i Skarpnäck

Bara en dag senare var det återigen dags för ett nytt uppdrag.

Den här gången hade ”Louise Gucci” gett instruktioner till några nya unga killar – en 20-åring och en 18-åring som nu åtalats för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Enligt åtalet hade uppdragsgivaren haft kontakt med de andra två inblandade unga männen via bland annat telefonsamtal, och återigen gett instruktioner om en skjutning. Denna gång i Skarpnäck.

20-åringen körde bilen där 18-åringen och 14-åringen satt, men skjutningen inträffade aldrig.

14-åringen fastnade i en poliskontroll och gick sedan tillbaka till bilen, som körde iväg och en biljakt inleddes. När bilen stannade sprang personerna ut därifrån men polisen kunde gripa dem snabbt.

En pistol låg då slängd marken och polisen misstänkte då att de avstyrt ett mord, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Försvaret: Inte tillräcklig bevisning

Advokaten Anton Strand företräder 20-åringen som nu är misstänkt i de tre fallen. Han säger att hans klient förnekar inblandning i alla händelser.

– Han förnekar att han skulle haft den rollen som åklagaren påstår att han har haft. Han berättar att han har ingen sådan nätverkskoppling som åklagaren gör gällande, säger Anton Strand.

Anton Strand menar att bevisningen inte är tillräcklig mot hans klient.

– Åtalet mot honom handlar om att en viss telefon och ett visst alias kan bindas till honom eller inte. Nu får Södertörns tingsrätt pröva den bevisning som åklagaren kommer med. Jag är långt ifrån säker på att den skulle vara tillräckligt för att binda min klient till det här, säger Anton Strand.

Följ ämnen i artikeln