Rapparna använder symboler för att visa lojalitet

Publicerad 2023-10-08

Ett dubbelt L – som i ”Livet Leker”.

Polisen varnar för att vissa rappare används som gängens pr-maskiner.

I Upplands-Bro, norr om Stockholm, används ett speciellt tecken för att signalera lojalitet.

Ett ”dubbel-L” formas med händerna – ”Livet Leker”.

Allt fler varningar kommer från polisen. Vissa rappare används som gängens pr-maskiner och ingen som sysslar med gangsterrap kan längre undvika att ta ställning i gängkonflikterna.

Hur starka kopplingarna är mellan enskilda rappare och olika gäng varierar. Men i en polisrapport från början av september uppmärksammas två: Remon Ghide och Mohamed Mohdhi – mer kända som 5iftyy och Moewgli. Samt varumärket de ger ut musik under: ”Livet Leker”.

Kopplingar till kurdiska räven

Aftonbladets kartläggning visar att bägge rapparna har täta band till Bronätverket, med bas i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm och båda två förekommer flitigt i polisen utredningar.

Ett uppmärksammat sprängdåd i Hässelby i vintras tros ha varit riktat mot Remon ”5iftyy” Ghide och Mohamed ”Moewgli” Mohdhi står åtalad i målet gällande mordet på en ung pojke inne på en sushi-restaurang i Skogås, något Aftonbladet skrivit om tidigare.

I sina musikvideor tar de tydligt ställning för kurdiska räven Rawa Majid – bland annat genom att visa upp rävringar och en karta som fylls med rävemojis.

Livet leker

Deras musik sprids på Youtube och Instagram under varumärket ”Livet Leker”. Men enligt en rapport skriven av polisen i början av september är det långt ifrån ett vanligt musikbolag. Remon Ghide och Mohamed Mohdhi är frontfigurerna, men runt omkring dem finns flera personer som är involverade i musikproduktionen och varumärkesbyggandet i sociala medier.

Enligt polisen har flera av dem kopplingar till den kriminella miljön i Upplands-Bro, där de både förekommer som misstänkta i polisens utredningar, men flera är även dömda för brott.

Bland annat ska ledargestalterna i Bronätverket vara engagerade i produktionen. I mobiltelefonextraktioner har polisen kunnat se hur de planerat låtsläpp, inspelningar av musikvideos, spridning av låtarna och hanteringen av sociala medier.

En av dem skriver att han ”lägger pengar” och ”löser saker med folk han känner” för att musiken ska få så stor spridning som möjligt.

Två L för ”Livet leker”

Musikvideorna som producerats av ”Livet leker” visar på förankring i lokalsamhället, enligt polisen. Många av musikvideorna är inspelade i Upplands-Bro, särskilt i området kring Fjärilsstigen där de bland annat tar bilder framför den lokala matbutiken.

I filmerna och på sociala medier visas vapen och narkotika upp, men även exklusiva klockor, smycken, kläder och bilar. Någon som enligt polisen förstärker bilden av att gruppen är ”framgångsrik och våldskapabel”.

Men för många som följer ”Livet Leker” är det en symbol som blivit tydligt kopplad till rapparna i ”musikkollektivet”. Med två händer bildas ett ”dubbel-L”, gärna tillsammans med ”shoutouts” till frihetsberövade personer som också de symboliserar lojalitet. Till exempel kan det stå #freeboysen, #freegrabbarna, #free5iftyy, #freeMoewgli.

Aftonbladet har sökt Remon ”5iftyy” Ghide för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln