Polisen beviljar ny koranbränning i Stockholm

Publicerad 2023-06-28

Polisen har beviljat en ny ansökan om att bränna koranen utanför Stockholms moské under onsdagen.

Imamen Mahmoud Khalfi uttrycker besvikelse.

– Det här är en fredlig plats där folk vill samlas och be, varför är vi måltavla?


 Uppdatering kl 14.00 230628: En man omhändertagen vid aktion utanför moské


Polisen beviljade i går koranbränning utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Den kommer att äga rum klockan 13.30, vilket sammanfaller med en av de fem bönetiderna, middagsbönen, och dessutom med en av islams största högtider: Eid al-Adha.

Det är 37-årige Salwan Momika som planerar att bränna koranen. Han har tidigare berättat för Aftonbladet att han vill bränna koranen för att han vill att skriften ska förbjudas i hela Sverige.

Han sa då att han ”inte vill att min demonstration ska vara negativ till Sveriges begäran om att gå med i Nato”.

Momika fick tidigare i år avslag på sin ansökan om att bränna koranen utanför irakiska ambassaden. Men nu, när förvaltningsrätten tidigare i våras dömt avslaget var fel har han fått godkänt.

– Våra möjligheter att avslå en ansökan är väldigt begränsade. Vi bedömer att man kan hantera en sådan situation, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

På grund av det rådande eldningsförbudet riskerar Salwan Momika att få böter om han eldar koranen. Samtidigt kan polisen inte avslå ansökan på grund av yttrandefriheten.

– Grundlagskyddet trumfar föreskriften om eldningsförbud, säger Helena Boström Thomas.

Stort firande i moskén

Eid-firandet i moskén innebär ett stort antal besökare. Polisen befarar därför att det kan bli stökigt kring platsen i samband med den planerade koranbränningen och enligt uppgifter till TV4 har myndigheten kallat in förstärkning från hela landet.

Imamen Mahmoud Khalfi bedömer att över 8 000 personer kan komma till Stockholms moské under Eid al-Adhas första dag.

Han uttrycker stor besvikelse över att tillståndet beviljats när Aftonbladet når honom.

– Vi hade ett samtal med polisen i måndags efter att vi fått höra om planerna. Vår önskan var att tillståndet inte skulle beviljas över huvud taget. Men om det skulle beviljas ville vi framföra två saker: att tillståndet inte skulle kollidera med bönetiderna, och att platsen skulle väljas ett par hundra meter bort.

Nu blir det inte så.

Middagsbönen inleds klockan 13.00 och tar ungefär 30 minuter, enligt Khalfi. Och tillståndet gör gällande att koranbränningen får ske utanför moskéns huvudentré.

– Det är mycket nära. Det blir en ren provokation, säger Mahmoud Khalfi, som berättar att han försökt fråga polisen om varför önskningarna inte tillgodosågs, men inte fått något konkret svar från polisen.

”Stort lidande”

Han berättar att många muslimer har ringt honom, både denna gång och vid tidigare koranbränningar, och uttryckt oro.

– Det här påverkar och orsakar ett stort lidande. De uttrycker att de känner ett förtryck, att de inte känner sig trygga i samhället när deras heliga symboler inte skyddas. Det skadar också bilden av Sverige i världen som ett tolerant land som skyddar människors religiösa rättigheter.

Fler och fler poliser har samlats vid platsen, och Mahmoud Khalfis önskan är att det bara är de, och journalister, som ska närvara vid koranbränningen.

”Ignoreras”

– Vår policy och den riktlinje vi kommunicerat ut är att detta ska ignoreras helt och hållet. Att ingen ska uppmärksamma detta. Det är vårt bästa svar, att inte ge någon reaktion.

Han berättar också att man har volontärer på plats som kommer att skydda besökare och prata med de som har frågor.

Vid några koranbränningar har våldsamma reaktioner utbrutit.

– Vi är emot våld, och pratar hela tiden med våra besökare och med muslimer i Sverige om att man inte får reagera våldsamt på något sätt. Det finns andra sätt att kämpa för våra rättigheter på ett fredligt och civiliserat sätt.

Salwan Momika.

Dom: Fel att avslå

I vintras nekade Polismyndigheten två koranbränningar, efter inrådan från Säkerhetspolisen, utanför Turkiets respektive Iraks ambassad. Enligt polisen var risken för terrorhot mot Sverige för stor efter tidigare aktioner under vintern.

Besluten kritiserades och i våras konstaterade förvaltningsrätten i en dom att det var fel av polisen att avslå ansökningarna. Efter en överklagan kom kammarrätten fram till samma slutsats.

– Tillståndet har utfärdats mot bakgrund av det, säger Helena Boström Thomas.

Om koranbränningen utanför moskén blir av under onsdagen blir det den första kända sedan förvaltningsrättens beslut.

Påverka Nato-ansökan

Koranbränningarna i vintras har fått starka reaktioner från Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan har sagt att så länge koranbränningar pågår kommer de inte godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Statsminister Ulf Kristersson tar avstånd från koranbränningen, i en intervju med Aftonbladets reporter på plats i Almedalen.

– Vi lever i en tid som man bör besinna sig i. Jag har svårt att förstå varför man vill skymfa, säger Kristersson.

Polis i Malmö efter en koranbränning i september 2020.

Följ ämnen i artikeln