Ulf Kristersson om koranbränningarna: ”Svårt att förstå varför”

Publicerad 2023-06-28

Statsminister Ulf Kristersson (M) tar starkt avstånd från den planerade koranbränning som är planerad till onsdagen i Stockholm.

– Jag uppfattar att det här är avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker inte jag att det är lämpligt, säger han.

På onsdagen planeras nya koranbränningar i Stockholm. Förra gången det skedde fick det konsekvenser för Sveriges Natoprocess eftersom Turkiet reagerade starkt på bränningarna.

Statsminister Ulf Kristersson anser att det inte är lämpligt att utföra sådana aktioner, samtidigt som han påpekar att beslutet om att godkänna bränningarna ligger hos polisen.

– Jag uppfattar att det här är avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker inte jag att det är lämpligt.

– Vi lever i en tid som man bör besinna sig i. Jag har svårt att förstå varför man vill skymfa.

I början av juli samlas Nato för stormöte i Vilnius. Målet för den svenska regeringen är fortsatt att Sverige då ska bli medlem i den militära alliansen. Ulf Kristersson vill inte kommentera hur de nya koranbränningarna i Stockholm kan påverka den processen.

– Jag tänker inte ge allmänna provokatörer det utrymme de vill ha. De vill provocera och ägna sig åt att skymfa andra, säger statsministern.

– Jag lägger fokus på att Sverige kommer in i Nato så fort som möjligt för att det är viktigt för svensk säkerhet och säkerheten i vår region.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar koranbränningen från Almedalen i Visby.

Följ ämnen i artikeln