FP-topp kräver Björklunds avgång

Uppdaterad 2015-02-04 | Publicerad 2014-12-05

Folkpartisten Anna Mårtensson, avgående kommunalråd i Jönköping, kräver på Facebook partiledaren Jan Björklunds avgång.

Kravet har satt i gång en livlig diskussion – för och emot.

– Jag vill inte ge några ytterligare kommentarer, men står för det jag skrivit, säger Mårtensson.

Anna Mårtensson, Folkpartiet.

I en ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker vill en tredjedel av Folkpartiets sympatisörer byta partiledare. Men också bland partiets egna aktiva riktas nu krav på Jan Björklunds avgång.

Hans partikamrat i Jönköping, avgående kommunalrådet Anna Mårtensson, är tydlig med var hon står i frågan på sin Facebook-sida:

"Nyval 22 mars 2015! I god tid innan dess måste FP ha bestämt sig för att byta partiledare!" skriver hon i ett inlägg från i onsdags.

Vill ha Ohlsson

I stället vill hon se Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister som nyligen utsågs till talesperson i utrikesfrågor, som partiledare.

När Aftonbladet når Anna Mårtensson på telefon vill hon inte säga något mer om sitt avgångskrav.

– Jag nöjer mig med det jag skrivit, säger hon.

Mårtenssons Facebook-inlägg har fått en rad kommentarer, varav många från aktiva folkpartister. Några hejar på medan andra ifrågasätter vad Mårtensson vill uppnå med sitt inlägg.

På sin blogg utvecklar Anna Mårtensson sin åsikt och förklarar att hon gör det av rädsla för att Folkpartiet ska marginaliseras i det kommande valet.

"Personligen har jag landat i att vi behöver byta partiledare så fort som möjligt. Missförstå mig inte. Jag tycker att Jan Björklund är en mycket bra partiledare och jag tycker att han har blivit ännu bättre sedan Maria Arnholm tillträdde. Men det hjälper ju inte hur bra man än är om väljarna inte röstar på en." skriver hon om partiledaren och den nytillträdda partisekreteraren Arnholm.

Krävs radikala åtgärder

Enligt Mårtensson krävs något radikalt för att att FP inte ska raderas ut.

"Det räcker inte med att börja tala om nya eller i vart fall andra frågor än tidigare. Det räcker inte med att fler uttalar sig, för i alla partidebatter blir det ändå partiledaren som deltar. Om man menar allvar med förnyelse så måste man även förnya den främste företrädaren." förklarar hon.

Jan Björklund har dock inga planer på att lämna över ledarskapet i Folkpartiet före valet. Till Aftonbladet sa han på fredagen:

– Jag kommer att sitta kvar.

Folkpartiets valberedning leds av Olle Schmidt. Enligt honom har avgångskravet inte orsakat något agerande från valberedningens sida.

– Det vi gör just nu är sedvanliga förberedelser inför landsmötet om elva månader, säger han.