Polisen misstänker: Rappare kidnappad och förnedrad – video sprids

Publicerad 2023-11-28

Polis. Arkivbild.

I videon som sprids i den undre världen syns den unge mannen blodig och bakbunden – och utsatt för förnedrande behandling.

Nu utreder polisen kidnappningsärendet mot rapparen.

– Vi har ingen misstänkt eller frihetsberövad, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen.

I videon syns enligt polisen den unga mannen blodig i ansiktet och över kroppen.

Han bakbinds och utsätts för synnerligen förnedrande behandling av förövarna. Man håller också upp vapen mot hans hals.

Utreder kidnappning

Nu utreds ärendet av polisen som inlett en utredning om misstänkt grovt olaga identitetsintrång, grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov misshandel.

– Vi har en pågående förundersökning med bakgrund av spridningen av klippet, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid pollisen i region Väst.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska den utsatte mannen vara rappare och ärendet utreds av polisen i Göteborg.

Om filmen tros vara inspelad i Göteborgsområdet eller inte, eller om personen i videon har koppling till området kan Fredik Svedemyr inte uppge.

– Det har jag heller inga uppgifter om, utan jag kan bara konstatera att vi har den här utredningen i Göteborg, säger presstalespersonen.

Har alltid funnits

Förnedringsrån är inget nytt fenomen bland kriminella. Om de ökar eller inte är oklart, men i många fall har både förövare och utsatta varit väldigt unga personer, enligt kriminologen Sven Granath.

– Förnedringsinslag har alltid funnits i våldsbrott, när en grupp ger sig på ensamma eller underlägsna offer. Vi ser det även i brott utan ekonomiska inslag. Förnedringsrån är inte någon tydligt avgränsad brottskategori. Det kan vara rån som går överstyr eller rena misshandlar där man bestämmer sig för att plocka saker av offret, sa kriminologen Sven Granath tidigare till Aftonbladet.

Vad är det för ungdomar som begår förnedringsrån?

– Det är unga killar som är misslyckade på många andra arenor i samhället. De har låg status – men de kan utöva våld. De har ofta en otrygg familjesituation och en havererad skolsituation, många av dem har personlighetsstörningar.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln