Eila, 68: ”Man måste reagera på något sätt”

Publicerad 2024-03-22

SKENE/KINNA. En ständigt växande blomsterhög. En oro och en ovisshet. Och en enorm kollektiv sorg.

Det misstänkta mordet på Maja, 17, har skakat om Marks kommun i grunden.

– Det är väldigt deppigt, som ett mörker över hela kommunen, säger Johan, 24, som studerade på samma skola som Maja.

Blomsterhögen utanför gymnasieskolan i Skene i Marks kommun fortsätter att växa. Snart fem dygn efter att Maja, 17, hittades misstänkt mördad i terrängen några hundra meter härifrån, går tonåringar fortfarande fram till statyn ”Kunskapens arkad” för att lämna sina hälsningar.

I sällskap med en pedagog tar en gymnasieelev försiktiga steg från skolans ingång till blomsterhögen. Med tårar i ögonen lägger hon varsamt ned en ros. Hon stannar kvar en stund, och tittar ned mot marken medan eftermiddagssolen lyser svagt över minnesplatsen.

Även engagerad allmänhet kommer i en strid ström till minnesplatsen.

– När det kommer så nära inpå känner man att även om man inte känner de inblandade så känner man rent medmänskligt: ”vad kan man göra för alla”, säger Eila Fallgren, 68.

Kommunen har skakats om

Eila bor på landet sydväst om Skene, men tog bilen till gymnasieskolan för att lämna en bukett på fredagen. Hon fick först veta om Majas försvinnande på nyheterna under helgen.

På söndagen hörde hon helikoptern från polisens sökinsats över bostaden – och på måndagskvällen hittades Maja, 17, död. Hon misstänks ha mördats av en jämnårig pojke som på torsdagen häktades i Borås tingsrätt.

– Det är som med allt våld, det går ner i åldrarna. Vad är det som händer i vårt samhälle? Att det är ett alternativ att beröva en annan människa livet, det är så svårt för mig att förstå, säger Eila Fallgren.

Tidigare i veckan var Eila hos frisören, och pratade med personer som kände Maja. Hon berättar att hela Marks kommun skakats om av det som inträffat.

– En av de jag pratade med på salongen hade en flicka i tonåren och flickan hade sagt: ”hur ska jag våga gå ut, hur ska jag våga gå till skolan?”. Det blir en rädsla.

Eila har aldrig tidigare lämnat blommor vid en minnesplats.

– Jag vill inte bli avtrubbad. Man måste reagera på något annat sätt. Det här är så nära inpå, och det verkar handla om oprovocerat våld och det är så otroligt tragiskt, säger hon.

Rykten sprids bland ungdomar

På grundskolans gård i centrala Skene leker barn, och på närbutiken lämnar äldre män in veckans tipsrad. Ingen lunchrusning har uppstått vid grillen – en ensam kund kommer ut med en mosbricka i hand.

På tidningarnas löpsedlar syns rubriker om gårdagens häktning av den misstänkte pojken.

– Det är mycket rykten, folk snackar hela tiden om vad de har läst på nätet och hört om det som hänt, säger en tonåring som Aftonbladet pratar med.

Skene och Kinna är grannorter som närmast sitter ihop. Tillsammans utgör de en slags centralpunkt i Marks kommun i sydöstra Västra Götaland. Kommunen har knappt 35 000 invånare och ligger en knapp timmes bilresa från Göteborg, mellan Borås och Varberg.

Längs med huvudgatan genom Kinna promenerar Johan Folgart, 24. Han är elev på vuxenutbildningen på Marks gymnasieskola, där han läser upp gymnasiebetyget i svenska.

– Det som hänt märks i hela kommunen. Det är väldigt många som sörjer, säger han.

Johan, 24, gick i samma skola som Maja. Han beskriver en dämpad stämning i kommunen.

”Det ska inte hända”

Trots att de gick i samma skola, tillsammans med över 1 000 andra elever, kände Johan Folgart inte Maja. Han berättar att det gått ut ett mejl till alla elever med information om det som hänt.

Elever på skolan har möjlighet att få krisstöd.

– Jag har varit där och kollat, sett hur de sätter upp ljus och blommor och sånt. Jag vet bara att det är jävligt tragiskt. Ingen ska behöva vara med om något sånt här, det ska inte hända någon.

Han och hans vänner har pratat mycket om det som hänt.

– Vi tycker det är tragiskt. Det blir väldigt deppigt. Det är som ett mörker kring hela kommunen.

Johan Folgart har följt nyhetsrapporteringen dag för dag, och hållit koll på var polisavspärrningar satts upp i närheten av brottsplatsen. Han tänker fortsätta följa händelseutvecklingen – och säger att hans tankar finns hos familjen, som är boende i närheten av hans egen ursprungliga hemort.

– Man tänker på dem, det är jättejättesynd om dem. Hela kommunen står bakom dem. Man kan bara tänka sig hur ledsna de är.

Polistekniker på brottsplatsen

På fredagsmorgonen satt polisens avspärrningsband fortfarande uppe kring det terrängområde invid järnvägen och ån Viskan som undersökts kontinuerligt sedan Maja, 17, hittades död där på måndagskvällen.

Tekniker klädda i vit overall arbetade på platsen. Aftonbladet kunde iaktta hur två tekniker begav sig in bakom avspärrningarna med papperspåsar och kamera.

– Det har gjorts för utredningen relevanta beslag på platsen, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Polisen har tidigare gjort fynd på platsen, kan du kommentera om något mer hittats under dagen?

– Det är ingen information jag har i nuläget.

Det flygförbud som varit utfärdat över området är hävt. Polisens tekniska undersökning på platsen planeras att avslutas under fredagskvällen. Därefter fortsätter utredningsarbetet.

Ett team av utredare, forensiker och analytiker har satts samman för att arbeta med fallet.

– Vi har aktivt valt att tillsätta ett stort antal personer, för att vi ska få en så bra och tydlig bild som möjligt av vad som hänt, säger August Brandt.

Under fredagen meddelade polisen att ytterligare tre personer har frihetsberövats, kopplat till mordet på Maja. De misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Blommor vid minnesplatsen för Maja, 17.

”En evigt lysande sol”

Utanför gymnasieskolan i Skene funderar Eila Fallgren, 68, på hur anhöriga till någon som utsätts för ett grovt brott kan tänkas må.

– Det går inte att ta in, hur det kan kännas. Och frågan ”varför?” kommer ju upp hela tiden. Kanske finns det inget bra svar?

Gosedjur, nallar, halsdukar och handskrivna kort gör rosor och tulpaner sällskap vid minnesplatsen. På korten står hälsningar skrivna.

”Till himlens finaste ängel. Vila i frid vackraste Maja <3”, står det på blått handskrivet papper.

Någon har laminerat ett vitt kort med ett tecknat hjärta och texten:

”En evigt lysande sol... Vila i frid, Maja.”

Eila Fallgren skickar sina tankar till föräldrarna. Hon vill visa på omvärldens stöd i den ofattbart hemska situationen.

– Vi finns här, och det goda samhället finns. Jag vägrar att tro på något annat, säger hon.

Följ ämnen i artikeln