Här dyker Kustbevakningen på brottsplatsen

Publicerad 2024-03-20

Kustbevakningen har i dag varit på platsen där Maja, 17, hittades död.

– Vi biträder polisen med dykningar, bekräftar ledningscentralsbefälet.

Samtidigt är Majas anhöriga kritiska mot att polisens sökinsats dröjde så länge.

I måndags kväll kom det tragiska beskedet att 17-åriga Maja, från Marks kommun, hittats död.

Hon anmäldes försvunnen i torsdags, då hon inte kom hem från skolan som planerat.

Men det var inte förrän i måndags som polisen inledde en större sökinsats. P4 Sjuhärad har varit i kontakt med anhöriga, som är kritiska mot att polisen agerade så sent.

– Jag hör på de frågorna som ställs, framförallt från anhöriga till Maja. Då tycker jag det är viktigt att vi tar de frågorna på stort allvar. Och tittar tillbaka på om det är något som vi skulle gjort annorlunda, säger Peter Sörstedt, polisens kommenderingschef.

Däremot ligger fokus just nu på att utreda vad som skett – sedan kommer polisen att se över sitt agerande, utlovar kommenderingschefen.

– Jag förstår de frågorna, och de är otroligt viktiga att både ställa och ge ett bra svar på. Just så vill jag inte spekulera fram ett svar, sa Peter Sörstedt till Aftonbladet under förmiddagen.

Har genomfört dykningar

Polisen har under onsdagen fortsatt sin tekniska undersökning av området där Maja hittades död, mellan Kinna och Skene i Marks kommun.

Aftonbladets bilder från platsen visar att Kustbevakningen varit ute med båt och sökt i ån Viskan.

– Det stämmer, vi är där och dyker åt polisen. Mer än så kan inte jag uttala mig om. Det är polisens ärende. Vi biträder dem med dykningar, säger ledningscentralsbefälet Erik, som inte vill uppge sitt efternamn.

Kustbevakningen kopplades in på fallet under onsdagen, uppger han.

Polisen hänvisar frågor om insatsen till åklagaren Nina Friman Björk, som inte gått att nå under dagen.

”Vi biträder polisen med dykningar”, berättar ledningscentralsbefälet hos Kustbevakningen.

Mordmisstänkt pojke talade om ”hemligt ställe”

Flera medier har rapporterat att det finns ytterligare två personer misstänkta i ärendet, med hänvisning till handlingar som Mark-Posten tagit del av.

Men Borås tingsrätt uppger för Aftonbladet att det skett en felaktig registrering, som återkallats. I de senaste handlingarna från tingsrätten framgår att det endast finns en misstänkt i ärendet.

Den mordmisstänkte pojken är jämnårig med Maja. Enligt Expressens uppgifter ska de ha lämnat skolan tillsammans under torsdagen, och sedan besökt ett ”hemligt ställe” vid en järnvägsbro.

Detta ledde polisen till brottsplatsen, där Maja anträffades. Enligt Expressens uppgifter tydde hennes skador på att hon utsatts för kraftigt våld.

Adam Westin

Följ ämnen i artikeln