X varnar för fler av Aftonbladets artiklar

Publicerad 2023-12-19

Efter att Aftonbladets granskning Glimmerns pris avslöjat hur barnarbete i gruvor på Madagaskar kan kopplas till Tesla försågs artikeln med en varning på X.

Nu utökas varningarna till fler publiceringar från Aftonbladet av sociala medie-plattformen, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk.

– Vi har sökt X för en kommentar i två dagar nu, men inte hört något. Så länge vi inte får svar kommer spekulationer och rykten fortsätta, säger Karin Schmidt, redaktionschef på Aftonbladet.

I en reportageserie har Aftonbladet reporter Staffan Lindberg och fotograf Magnus Wennman avslöjat hur barnarbete förekommer i gruvor på Madagaskar i jakt på glimmer, en mineral som används i elbilar för batteriisolering.

Omkring 11 000 barn uppskattas utnyttjas i gruvorna där mineralen bryts.

I en av artiklarna visar Aftonbladet hur biljätten Tesla kan kopplas till gruvorna. Med hjälp av exportdata har glimmern kunnat följas till två stora kinesiska företag, Pamica och Glory Mica, som i sin tur levererat produkter till amerikanska elektronikföretag med bland annat Tesla på sin kundlista.

Artikeln har sedan publiceringen delats flitigt på sociala medie-plattformen X, som sedan oktober 2022 ägs av Teslagrundaren Elon Musk.

Men den som klickar på länken kommer inte direkt till Aftonbladets artikel utan möts i stället av ett varningsmeddelande om att länken kan vara ”potentiellt spamartad eller osäker”.

Varningen som dyker upp när man följer Aftonbladets länkar på X.

Någon förklaring till varningen ges inte och X har inte svarat på Aftonbladets frågor om händelsen.

– Vi har sökt X för en kommentar i två dagar nu, men inte hört något. Så länge vi inte får svar kommer spekulationer och rykten fortsätta, säger Karin Schmidt, redaktionschef på Aftonbladet.

Varnar för fler artiklar

Initialt fanns varningen för artikeln där Tesla kunde kopplas till barngruvorna. Några dygn senare har allt fler publiceringar från Aftonbladet utfärdats med varningar. Bland annat har texter från kolumnister, ledare och Sportbladet markerats med samma varningstext.

– Det kan betyda att det finns en vedergällningskampanj mot Aftonbladet, och det är inte snyggt av X, men mer troligt är att det handlar om att något på X är trasigt, säger Jack Werner, journalist och expert på källkritik på sociala medier.

Enligt Werner är den enklast förklaring att tänka en sorts

Ockhams rakknivOckhams rakkniv är en problemlösningsmetod inom vetenskapen som innebär att om det finns flera förklaringar till ett problem bör man välja den enklaste. men ur ett annat perspektiv.

– Om man i stället använder Elon Musks rakkniv. Finns det två förklaringar, där en är dum och den andra är dummare, så är det alltid den dummare som stämmer.

I varningsmeddelandet står vidare att Aftonbladets artiklar kan vara vilseledande och strider mot X:s regler.

– Det enklaste vore ju om X kunde svara så vi kan få svar på vad som händer, säger Karin Schmidt.

Aftonbladet har sökt X för en kommentar.