Caroline ville skiljas – det blev hennes död

Dottern: Jag saknar allt med henne

Publicerad 2023-12-02

MALMÖ. Caroline älskade livet, Disneyfilmer och kyckling – men mest av allt älskade hon sin dotter Victoria.

I framtiden ville hon bli polis, först skulle hon bara skilja sig från sin kontrollerande make.

Det berättade Caroline för honom några dagar innan han mördade henne på taket till ett parkeringshus.

Caroline blev 33 år gammal.

Victoria är nio år och full av energi, sådär som nioåringar oftast är.

Hon springer mellan rummen i sin moster Carinas lägenhet i Malmö, sedan över gården till morfar som bor så nära att man kan se in i hans kök.

Det är här hon bor numera sedan hennes mamma dog.

För den 13 april i år förändrades Victorias liv för alltid.

Hennes mamma Caroline hade gått med på att möta hennes pappa Shawn för att prata igenom deras förhållande. Caroline ville skiljas men Shawn bönade och bad henne om ett möte för att prata igenom allt, att ge det en andra chans.

De satt i en bil, parkerad på toppen av ett parkeringsgarage i centrala Malmö.

Där hade de utsikt över fotbollsplanen där deras gemensamma dotter Victoria just då tränade fotboll.

Och det var där som Shawn slog, stampade och knivhögg Caroline till döds.

Jag sitter vid köksbordet hemma hos Carina. Utanför ligger snön tjock för att vara Malmö i november.

Victoria kommer fram och vill säga några saker om sin mamma som hon tycker är viktiga:

Som att hon älskade att shoppa och att träna, att hon gillade Disneyfilmer, drack Coca Cola zero varje dag och att hon ofta pyntade och gjorde fint i hemmet.

– Och hon ÄLSKADE kyckling, hon åt det nästan jämt. Och så var hon rolig och busig.

Saknar du din mamma, frågar jag. Hon tittar ner i bordet en stund, som om hon letar efter de rätta orden.

– Jag saknar allt med henne. Från här till här, säger hon och visar på sin moster:

Från tårna upp till den yttersta toppen av huvudet.

I Kanada gifte sig Caroline och Shawn, men hon längtade hem till Sverige.

Caroline och Shawn träffades 2009 i Mexiko dit de båda flugit på semester, hon från Malmö och han från Kanada.

– Hon föll pladask för honom. Sedan fortsatte de hålla kontakten med varandra, säger Carolines syster Carina.

Trots att ett helt hav skiljde dem åt bestod kärleken. Shawn kom till Sverige och hälsade på och 2010 sa Caroline till sin syster att hon tänkte säga upp sig från jobbet de jobbade på tillsammans och flytta till Kanada.

– Det var en sorg för mig. Vi har alltid varit oskiljaktiga. Det skiljer sju år mellan oss men vi har alltid varit så nära. Samtidigt var jag glad för hennes skull, det var så typiskt Caroline att våga en sådan sak. Typ, YOLO! You only live once!

I Kanada gifte sig Caroline och Shawn men efter några år blev hennes hemlängtan för stark, hon hittade inte riktigt något sammanhang i Kanada.

Så 2013 flyttade hon till Sverige igen, då med Victoria i magen. Några månader senare anslöt Shawn.

Carina beskriver hur hon och systern blev sammansvetsade igen. När de sedan fick barn med kort mellanrum blev de som en enhet, och deras barn blev mer som syskon än som kusiner.

Caroline och Shawn verkade lyckliga. Åtminstone utåt. De lade ofta ut bilder på högtider och semestrar på sociala medier.

– Jag upplevde honom som väldigt udda men samtidigt rolig. Men han hade alltid näsan lite i vädret, som om han var bättre än alla andra. Många vänner sa att; vi träffar gärna Caroline men inte honom. Samtidigt verkade de så kärleksfulla mot varandra, och som att de hade roligt tillsammans, säger Carina.

Fast kärleken var kanske lite klibbig.

– Vi fick aldrig någon egentlig egentid. När Caroline och jag träffades ensamma sms:ade eller ringde han hela tiden, eller så dök han upp med bilen där vi var. Vi fick aldrig vara ifred. Hon sa aldrig att det var jobbigt men det var samtidigt aldrig hon som ringde honom, säger Carina.

Shawn erkände direkt att han mördat Caroline.

På köksbordet står en flaska Baglietti, som var Carolines favoritbubbel.

På torsdagen fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge livstidsstraffet för Shawn Fruchter för mordet på Caroline.

När beskedet kom öppnade Carina och hennes vän Sara flaskan.

– Det är fel ord att säga att vi ”firade”, det finns ingenting att fira i detta. Men vi gjorde det för att hedra Caroline och för att det inte är mer än rätt att han döms till livstid, säger Carina.

Det var egentligen aldrig några tveksamheter om huruvida Shawn skulle dömas eller inte.

Shawn erkände direkt vad han gjort. Redan när Caroline låg blödande på golvet i parkeringshuset ringde han en vän och bad honom kalla på ambulans:

– I’ve fucked up, sa han.

Vare sig tings- eller hovrätten har funnit några förmildrande omständigheter, men inte heller någon tydlig förklaring till varför Shawn, under ett samtal med sin dotters mamma, valde att med ett enormt övervåld ta livet av henne.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor visar att den tydligaste utlösande faktorn när en kvinna mördas av en man hon en gång älskade är att hon antingen ville separera, hade separerat, eller att mannen trodde att en separation var på gång.

Och att förhållandet var slut, att Caroline hade träffat en annan och ville skiljas, det hade Shawn fått reda på bara några dagar innan mordet.

Polis på plats vid parkeringshuset.

Carina minns det där dygnet innan hennes syster mördades.

Caroline ringde henne mitt i natten och grät, helt hejdlöst. Hon hade packat två väskor, sa hon, och var på väg till Carina.

Carina sprang i strumplästen till Lilla Torg i Malmö för att möta upp systern.

– Vi har varit med om mycket tillsammans men jag har aldrig sett henne på det viset. Hon var helt söndergråten. Vi gick upp till mig och det var första gången som Caroline berättade något negativt om deras förhållande.

Caroline sa inte mycket mer än att Shawn hade fått veta att hon hade träffat en ny och att hon bett om skilsmässa. Först senare, i förhör med vänner och kollegor, fick Carina se att Caroline beskrivit äktenskapet som dött och att maken bröt ner henne psykiskt.

Samtidigt hade Caroline dåligt samvete över att lämna Shawn och hade erbjudit att hjälpa honom ekonomiskt efter uppbrottet.

– Det hon berättade för mig, den kvällen på soffan i mitt vardagsrum, var att hon känslomässigt hade lämnat Shawn för två år sedan men mentalt för ett år sedan. Hon hade bara inte klarat att ta det sista steget, säger Carina.

– Hon sa att hon veckan innan hade packat sina väskor och gått iväg men när hon väl stod på gatan visste hon inte vart hon skulle ta vägen. Så hon gick hem igen.

Men den 12 april uppbådade Caroline det mod hon behövde och tog med sig väskorna hon redan hade packat tidigare. Förhållandet var över.

Meddelanden mellan Caroline och Shawn som finns i förundersökningen, visar att han inte ville acceptera det. Han skickar långa, bönfallande sms om att hon är hans allt.

Caroline försöker svara pedagogiskt, att hon inte känner samma sak.

Till slut går hon med på att träffa Shawn för att prata igenom allting.

Han skriver att han kommer hämta henne prick klockan 16:35. Fyra timmar senare kallas polisen till parkeringshuset i Malmö.

Ytterligare några timmar senare kommer polisen hem till Carinas pappa. Han ringer henne, säger åt henne att komma över.

Poliserna ber Carina att sätta sig ner; Caroline är död.

På taket till parkeringshuset, vid den röda cirkeln, hittades Caroline död.

Det är maj och Carina och hennes familj ska få se Caroline en sista gång.

Rättsläkarna är färdiga med hennes kropp, vill de ta adjö?

– Min mamma dog i covid 2021 och min dotter Freja och Victoria blev så arga på mig och Caroline för att vi inte lät dem säga adjö efter att hon dött, så jag tänkte att jag skulle ge dem chansen.

Victoria ville. Men hon bad Carina att gå in först, för att se hur hennes mamma såg ut.

– Jag blev chockad. Jag visste att hon var knivhuggen men jag trodde inte att hon skulle ha skadats i ansiktet. Hon var helt blå efter att han stampat och sparkat på henne. Jag gick ut till Victoria och berättade att det är din mamma, men hon ser inte riktigt ut som sig själv, men hon ville ändå se.

Carina och Victoria tillbringade 40 minuter i rummet med Caroline. Victoria gick runt, runt båren. Ville titta från alla vinklar, se mamma ordentligt för allra sista gången.

Det har varit nyckeln för Victoria. Att fråga om allt för att få veta vad som egentligen hände hennes mamma. Att se för att verkligen förstå.

– Hur det än var att se Caroline där så nådde det fram till henne i dubbel bemärkelse: att mamma finns inte längre och pappa har gjort det här, säger Carina.

”Hon hade civilkurage som få. Hon var glad och härlig och spontan.”

Det var först i slutet av Caroline och Shawns relation som hon började antyda att förhållandet var dåligt.

Carolines mamma var den enda som anade att något var fel.

– Mamma var säker på att det var ett destruktivt förhållande då hon själv levt i ett sådant för länge sedan. Hon reagerade bland annat på att de alltid skulle visa upp sin lycka i sociala medier, hon kände att det gör bara de som vill dölja sin olycka. Hon försökte prata med Caroline men hon nådde aldrig fram, säger Carina.

Carina önskar att systern hade sagt något tidigare. Då hade hon kanske försökt hindra henne från att träffa Shawn den där dagen. Men där och då hade hon inga skäl att tro att han var det minsta farlig.

– Är det något jag hoppas vi kan uppnå med att berätta om Caroline så är det att andra kvinnor som lever i en destruktiv relation ska våga öppna upp för någon i sin närhet. Det finns hjälp att få och det är inte hela världen att ett förhållande inte funkar, det är inte ett misslyckande man behöver dölja. Sen hoppas jag att de i en sådan persons närhet vågar fråga och fortsätta fråga om något är fel.

Carolines familj vill inte att hon bara ska vara en siffra i statistiken.

Victoria scrollar i sin mobil. Hon har enligt Freja 18 miljoner bilder där, och nu ska Victoria välja ut sina favoritbilder av sin mamma.

Bara så ni vet, det är Victoria som valt alla bilder i detta reportage.

För de flesta som läser det här var Caroline helt okänd.

Men för Victoria var Caroline en hel ocean, så som bara en mamma kan vara.

Carolines familj vill inte att hon bara ska vara en siffra i statistiken.

– Hon hade civilkurage som få. Hon var glad och härlig och spontan. Vi pratar om henne dagligen här hemma och kommer aldrig glömma henne. Hon gav mig också en gåva, Victoria, som gör att jag får fortsätta se min syster i henne varje dag.