Kvinna dök inte upp på rättegång – misstänks senare ha mördats

Publicerad 2024-01-03

Maken hade tidigare åtalats för att ha misshandlat hustrun och hotat henne med en sax.

När kvinnan hittades död ska hennes kropp ha burit tydliga tecken efter kraftigt våld och hennes make häktades misstänkt för mord.

Bara två månader tidigare greps samme man för att ha dödshotat kvinnan med en sax.

I förhör sa då kvinnan att hon planerade att lämna den våldsamme maken och att hon ”inte ville vara en slagpåse längre”.

Fredagen den 29 december kallades polis till en lägenhet i Vingåker i Sörmlands län.

Där hittades en kvinna i 50-årsåldern död.

Det ska enligt Aftonbladets uppgifter ha varit tydligt att hon utsatts för kraftigt våld.

– Jag kan bekräfta att det var så, säger kammaråklagare My Lindholm.

Kvinnans make, en man i 55-årsåldern som befann sig i lägenheten, greps och häktades.

– Omständigheterna var sådana att man kunde tro att han hade med det här att göra. Utredningen är dock fortfarande i sin linda, säger My Lindholm.

Hade blivit slagen förut

När kvinnan hittades död var det inte första gången polis hade kallats till samma adress.

2021 dömdes maken till böter för att ha slagit henne.

Hon hade då själv ringt polisen och berättat att hon blivit misshandlad. När patrullen kom till lägenheten i Vingåker berättade kvinnan att hon och mannen då bara hade varit gifta i två år och det ”inte alls (blivit) som hon hade tänkt sig.”

Hon uppgav att mannen hade slagit henne vid flera tillfällen förut. En gång så pass illa att hon inte kunde lämna lägenheten på en vecka för att skadorna syntes.

Mannen själv medgav att han gett henne en örfil den aktuella kvällen.

– I was so angry, sa han till patrullen.

När utredningen väl fortskred ville dock kvinnan inte längre medverka, något som är vanligt när det gäller brott i nära relation. Hon berättade då att maken sagt förlåt och att de var vänner igen.

”Jag dödar dig nästa gång”

Den 21 oktober 2023 kallades polis återigen till lägenheten i Vingåker. En närstående till kvinnan hade då larmat.

Den närstående uppgav för polisen att kvinnans make övervakade hennes telefon och att det var därför hon själv inte ringde. I lägenheten fann polispatrullen kvinnan rödgråten. Hon sa att hon blivit slagen och hotad med en sax av maken.

– Han sa jag dödar dig nästa gång. Jag vet inte varför han ska döda mig nästa gång. Jag har inte gjort någonting, sa kvinnan i förhör.

”Hon uppger även att han letade efter kniv och brödkavel”, står att läsa i förundersökningen.

I förhör med kvinnan uppgav hon att hon planerade att lämna maken.

– Jag har tagit ut skilsmässa i smyg, han vet inte om det, sa hon i förhör.

– Han är farlig. Det är inte precis... Jag skulle vilja ha en skojig man. En romantisk man.

Dök inte upp på rättegång

En närstående till kvinnan sa under samma utredning att kvinnan inte vågade berätta för maken att hon vill avsluta förhållandet. ”Hon förstod att han skulle bli arg när han fick veta det. Han är inte svensk medborgare, han lever under utvisningshot”, sammanfattas det i förhöret.

Mannen själv nekade då till brott:

– Jag har inte hotat henne eller haft en sax mot hennes hals. Jag brukar inte bråka när jag blir berusad. Jag misshandlar inte kvinnor, sa han i förhör.

Åtalet mot maken gällande misshandel och olaga hot väcktes i november, men när huvudförhandlingen skulle inledas i december dök inte kvinnan upp.

Kammaråklagare My Lindholm, som höll även i det fallet, säger att rättegången påbörjades trots att kvinnan inte var på plats. När hon inte heller dök upp veckan efter släpptes maken ur häktet då rätten inte ansåg det motiverat att hålla honom häktad på obestämd framtid.

Några veckor senare, den 29 december, hittades kvinnan sedan död.

”Jag tänker inte bli mördad”

My Lindholm säger att det hela är tragiskt, men att polis och socialtjänst gjorde allt i sin makt för att motivera kvinnan att medverka både i utredningen och under rättegång.

– Katrineholmspolisen avsatte två utredare för att fysiskt leta efter kvinnan under rättegången, men trots alla försök misslyckades det. Det är krafter som vi inte alltid kan förstå oss på, att man ändå gör valet att stanna kvar i det våldsamma förhållandet. Vi kan inte tvinga någon målsägande att medverka, vi kan göra allt vi kan för att motivera dem att göra det och det försöker vi, men vi kan inte göra mer än så, säger Lindholm.

I förhör med kvinnan, bara några månader innan hennes död, sa hon att hon ibland tänkt att hon får skylla sig själv. Men att hon kommit fram till att hon vill leva.

– Jag tänker inte bli mördad.

Den 26 januari ska åtalet gällande mordet på kvinnan väckas, men det kommer troligtvis krävas längre utredningstid än så.

Den mordmisstänkte mannen nekar till brott.

– Min klient har lämnat en tydlig redogörelse till polisen, vidare är han angelägen om att polisen ska utreda dödsfallet för att visa hans oskuld, säger advokat Jonathan Cantillana.

Följ ämnen i artikeln