Svenske förläggaren Gui Minhai släppt – är åter försvunnen

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den svenske förläggaren Gui Minhai som har varit frihetsberövad i Kina har släppts, uppger kinesiska myndigheter enligt UD.

Trots det har han ännu inte återfunnits enligt dottern Angela Gui.

”Det är viktigt att understryka att han enligt uppgift släppts men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen”, skriver hon i ett mejl till TT.

Foto: Vincent Yu / AP TT NYHETSBYR N

Än så länge är uppgifterna från de kinesiska myndigheterna om frisläppandet av den svenske förläggaren Gui Minhai knapphändiga.

– Vi vill ha mer information än så här. Vi fortsätter att arbeta för att få fram mer. Det finns en del uppgifter vi vill få klarhet i, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD, till TT.

– Vi kan ge besked att han ska ha frigivits i Kina.

Gav ut känslig politisk populärlitteratur

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai under oklara omständigheter försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

Ungefär samtidigt med Gui Minhai försvann också fyra av hans kollegor. De arbetade på ett förlag och i en nu igenbommad bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

Tvingades göra inspelade uttalanden

I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Flera av bokhandlarna, som också har släppts, har efter fångenskapen vittnat om att de tvingades göra inspelade uttalanden, där de bekände att de gjort sig skyldiga till lagbrott.

– Jag skådespelade framför kameran. Jag var tvungen. Med fanns en regissör. Jag var tvungen att recitera en text, berättade en annan av de fem, Lam Wing-Kee, på en presskonferens i Hongkong efter att han släppts.

Fick märkligt samtal

Gui Minhais dotter Angela Gui, som kämpat för hans frihet, skriver i ett pressmeddelande att det svenska generalkonsulatet i Shanghai på måndagen fick ett märkligt samtal från någon som sade sig vara hennes pappa.

”Han talade svenska och sa att han avsåg att ansöka om svenskt pass snart, men innan dess ville han spendera tid med sin mor 'som är sjuk'. Min farmor är inte sjuk. Min pappa befinner sig inte hos henne.”

Dottern: Är åter försvunnen

Angela Gui vill dock understryka att pappan släppts men försvunnit igen.

”Det är viktigt att understryka att han enligt uppgift släppts men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen”, skriver dottern Angela Gui i ett mejl till TT.

Hon skriver att hon väntar på ett telefonsamtal från sin pappa.

Fallet med Gui Minhai har lett till omfattande internationell kritik, bland annat gällande den kinesiska regimens bristande respekt för Hongkongs autonomi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN