Skulle kunna vara en thriller – är dessvärre en sann historia

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den ofrivillige aktivisten har talat inför den amerikanska kongressen och det brittiska parlamentet.
Men så har också Angela Gui, dotter till den svenske bokförläggare som har fängslats i Kina, någonting viktigt att berätta i sommar i P1.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Angela Guis berättelse skulle kunna vara ett manus i en thriller.

Oktober 2015. 
Angela Gui har sovit dåligt de senaste tre veckorna och inser att hon har fått ont i käkarna av att ha bitit hårt ihop. 
Varför hör pappa, som för ett år sedan flyttade till Hongkong och öppnade bokhandel, inte av sig? Hon ringer och mejlar. Inget svar.  Han skulle på semester till Thailand medan köket renoverades, någonting måste ha hänt.

Kryptiskt meddelande

Så, efter 20 dagar, kommer ett mejl från en av bokhandelns delägare. "Det finns skäl att tro att din pappa har kidnappats av kinesiska specialagenter av politiska skäl".
Var det alltså detta som hade hänt Gui Minhai, mannen som fick visum till Sverige som student och permanent uppehållstillstånd efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, som sedermera blev svensk medborgare och doktorerade vid Göteborgs universitet?
Kanske var det sant. I Hongkong är regimkritisk litteratur och andra slags sanningar än den officiella tillåtna. Kineser från fastlandet kommer över på semester och läser böcker som inte finns hemma. 

Vår berättare nystar, drar i trådar, kontaktar tidningar, radio och tv. Och efter en månad får hon ett kryptiskt meddelande från sin pappa. Han har satt in pengar på hennes konto i Hongkong.

Ofrivilliga aktivisten

Angela Gui beskriver sig som den ofrivillige aktivisten. Hon har hållit anföranden för ledande politiker och inför FN. 
Hennes pappa kidnappades i Thailand och framträdde några månader senare i den kinesiska statliga kanalen CCTV, där han gråtande förklarade att han drabbats av dåligt samvete och lämnat över sig till polisen efter att ha kört ihjäl en flicka år 2004. 
En bisarr "bekännelse" som man inte behöver vara Gui Minhais dotter för att ifrågasätta. 

Sommaren 2017 är han ännu fången i Kina. Frågorna är så många, svaren så få. 
Angela Guis berättelse skulle kunna vara ett manus i en thriller från Hollywood. Den är dessvärre sann.  

Publicerad:

LÄS VIDARE