Malmbanan öppnar igen efter urspårning

Markus Botsjö/TT

Sofie Fogde/TT

Uppdaterad 2024-03-01 | Publicerad 2024-02-27

Malmbanan planeras att öppnas för trafik igen nästa vecka. Arkivbild.

Trafikverket planerar att öppna Malmbanan för godstrafik igen den 7 mars. Beskedet innebär att LKAB kan återuppta frakten av järnmalm från sina gruvor till hamnen i norska Narvik.

Att stoppet inte blir så långt är av allra största betydelse, enligt Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB, som framhåller att transporterna efter urspårningen i december stod stilla över två månader.

– För oss behöver det vara säkert att köra våra tåg på Malmbanan. Vi vet att den är i dåligt skick och dessutom är det i vårt klimat ganska svårt ibland. Men oavsett orsak så får urspårningar inte ske, säger hon.

Det var den 24 februari som ett olastat malmtåg spårade ur norr om Vassijaure, nära norska gränsen.

Innan trafiken startar ska Trafikverket testköra den återställda sträckan och sedan kontrollera spårområdet.

Planen är att återgå till ordinarie tågplanering den 7 mars, persontrafiken mellan Björkliden och Riksgränsen undantagen. Det finns ingen prognos för när persontrafiken på sträckan kan återupptas. Det dröjer i alla fall tills Trafikverket kan besiktiga banan ordentligt när vintern är över, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Vi kommer inte att chansa i det fallet utan säkerheten går först, säger han.

Trafikverket har nu konstaterat att spåret skadades på en 1,5 kilometer lång sträcka och man har nu börjat byta ut sliprar och reparera signal- och elanläggning.

Orsakerna till både urspårningen den 24 februari och urspårningen före jul är fortfarande oklara och Statens haverikommission utreder båda händelserna.

Följ ämnen i artikeln