Nekar med dokumenten framför ansiktet

Uppdaterad 2015-10-01 | Publicerad 2015-09-29

Björn Söder ska ha känt till mejlövervakning

SD-tjänstemannen Martin Kirchberg fortsätter att neka till övervakning av medlemmars mejl.

När Aftonbladet konfronterar honom med bevisen skyller han på bygget av ett skräppostfilter och menar att partiledningen var insatt i systemet.

– Bland annat säkerhetschef Bengt Malmberg och dåvarande partisekreterare Björn Söder, säger Martin Kirchberg.

Under flera år övervakade Sverigedemokraternas personalchef, Martin Kirchberg, och partiets IT-ansvarige Edward Plainview e-postkonton för förtroendevalda, anställda och politiskt aktiva.

I en lång mejlkonversation, som Aftonbladet kunnat publicera, gjorde de upp en strategi för hur denna mejlpolicy skulle fortlöpa. Edward Plainview konstaterade att han tänkte övervaka mejl som gick till adressen expo.se. Och hans chef, Kirchberg, sa inte emot – och poängterade att Plainview alltid kunde gömma sig bakom honom.

Kirchberg nekade under måndagen till att medlemmars mejlkonversation övervakats och menade att ”det var helt taget ur luften”.

Fortsätter neka

Aftonbladet åker därför hem till Martin Kirchberg för att visa honom dokumenten. Något motvilligt går han med på att titta på dem – men fortsätter att neka.

– Detta har att göra med att vi byggde upp ett skräppostfilter. 2013 gick vi över från Google till ett eget e-postsystem och behövde därför bygga ett eget skräppostfilter. När man bygger upp ett skräppostfilter är viktigt att det blir rätt avvägt. Det man gör är att man manuellt går igenom och sorterar om mejl är skräp eller inte.

– Det är det som det här brevet innehåller, säger Martin Kirchberg.

Här står ju också att din kollega kommer att titta på om någon skickar mejl till expo.se. Det är ju övervakning. Vad har du för kommentar till det?

– Jag kan inte riktigt sätta det i sitt sammanhang, vad det betyder för skräppostfiltret. Det får du faktiskt fråga honom om. 

Vad skulle hända om någon mejlade expo.se? Vad hade ni för plan för det?

– Det kan jag inte svara på. IT-avdelningen skrev det till mig. Jag vet inte riktigt vad de menade med det.

Du har ju godkänt det. Det står ju ingenstans här att de inte fick göra så. Vad skulle hända den medlemmen som mejlade till Expo?

– Nu är ju det här ganska länge sedan. Jag vet inte att vad det hade för koppling till skräppostfiltret. Jag antog antagligen att det hade någon koppling till det.

Här skriver Edward Plainview ”hur är det nu... är det någon hemlighet att jag har full koll på vad folk skriver till varandra?” Här är ju svart på vitt att ni har haft den här typen av övervakning. Varför kan du inte bara säga som det är?

– Det här handlade om att bygga upp ett skräppostfilter. Att han hade något filter med Expo har jag faktiskt inget minne av.

Vilka fler har satt den här policyn i verket?

– De som diskuterade policyn var säkerhetschef Bengt Malmberg och dåvarande partisekreterare, Björn Söder, och jag i egenskap av partikanslichef.

Får mothugg av kollega

Men Bengt Malmberg, i dag avledningschef inom partiet med ansvar för ombudsmän, utbildning och säkerhet, säger att Kirchberg far med osanning.

– Normalt uttalar jag mig inte om interna angelägenheter men jag känner nu att mitt namn smutsastats på ett för mig fult sätt. Han påstår att vi skulle ha diskuterat trålning och övervakning av mejl och annat, det är inte sant. Vi har aldrig diskuterat det i vår ledningsgrupp. Jag har även pratat med andra i ledningsgruppen, det finns inte på kartan. Kirchberg kanske gör det för att rentvå sig själv, säger han.

Malmberg poängterar att han aldrig diskuterat någon trålning eller kartläggning med Kirchberg.

– Det finns inte i min värld att göra något sådant. Däremot har vi vi två tillfällen, när vi misstänkt partiskadlig verksamhet eller brottslighet, gått in och tittat i mejl. Det gjordes i överenskommelse med partisekreteraren.