Åklagaren: ”Med facit i hand borde han varit inlåst för evig tid”

Publicerad 2022-06-01

Mannen misstänks ha huggit ihjäl två släktingar, en kvinna och ett barn, i Mälarhöjden.

Redan 2010 knivskar han en annan släkting i halsen – ändå skrevs han senare ut från rättspsyk utan prövning.

– Med facit i hand hade det varit bäst om han hade varit inlåst för evig tid, säger åklagaren Elin Blank.

Den 26 maj höggs en kvinna i 40-årsåldern och hennes son ihjäl i sitt hem i Mälarhöjden i södra Stockholm. En manlig släkting till dem misstänks på sannolika skäl för dådet.

Det är inte första gången mannen i 40-årsåldern går till knivattack mot en släkting.

År 2010 högg den misstänkte mördaren en annan släkting i halsen, enligt två utredningar om psykiatrisk tvångsvård från förvaltningsrätten i Uppsala.

Mannen hade läst på internet att det funnits guld i ett bergområde i södra Frankrike och åkt dit för att ”vaska guld”. I samband med detta utvecklade han ett psykotiskt tillstånd – vilket fick en släkting att resa till Paris för att hjälpa honom.

Där knivskar mannen släktingen i halsen så illa att det behövde sys, enligt domarna.

Misstänkte mördaren i Mälarhöjden.

Tvångsvårdad i flera perioder

Mannen har tvångsvårdats i flera olika perioder.

Kammaråklagare Elin Blank var åklagare i ett av de fall då han dömdes till öppen rättspsykiatrisk vård, för bland försök till våld mot tjänsteman.

– Det var en person som inte var frisk. Det var ju alldeles tydligt. Sedan är det alltid svårt att sia om prognoser framöver och vad en person kan vara kapabel till och inte, säger hon i dag.

Domen, som föll 2019, gällde utan särskild utskrivningsprövning.

Ett läkarbeslut skulle alltså räcka för att mannen skulle friskrivas.

I juni i fjol beslutade förvaltningsrätten i Uppsala att mannens rättspsykiatriska vård fick pågå i högst sex månader till.

I domen fastslog en chefsöverläkare:

”NN uppvisar ett stabilt mående och sköter sina behandlingsinsatser och sin medicinering. I dagsläget studerar han och har eget boende utan stödinsatser, vilket fortlöper väl.”

En läkare uppgav att mannen hade ”god symtomkontroll och god funktionalitet” – även om han också hade ”ett behov av medicinering under lång tid för att undvika återinsjuknande”.

Poliser vid brottsplatsen i Mälarhöjden, Stockholm där en kvinna och ett barn höggs till döds.

Åklagaren: Lyssnar på läkarna

Elin Blank minns inte vad som legat till grund för att mannen kunnat skrivas ut utan ny rättslig prövning.

– Jag har inte läst domen nu så jag minns inte vilka överväganden som gjordes i frågan om påföljd och jag minns inte heller vad det var för slutsatser som läkarna redovisade. Jag har bara förstått att han inte längre var inom vården när det här nya begicks, säger hon.

– Förr eller senare så upphör rättspsykiatrisk vård, generellt sett. Vi har inte det som i vissa andra länder, att man kan ha någon i förvar i evig tid. Och en person som lider av en psykisk störning kan i princip alltid begå nya brott när vården upphör eller under en permission. Det finns inga garantier.

Enligt Elin Blank kan brottens relativt låga straffvärde i fallet 2019 ha spelat in.

– Det var ju ett försök till våld mot tjänsteman, och det är inte så allvarligt jämfört med det han nu är misstänkt för. Det är klart att med facit i hand skulle man väl kunna säga att det hade varit bäst om han hade varit inlåst för evig tid. Men det är ändå i slutändan en fråga om behandlande läkares bedömning och förvaltningsrätten som ska lyssna på vad behandlande läkare säger.

Han hade huggit en släkting i halsen enligt tidigare domar. Fanns det inte tillräckligt med varningssignaler för att man skulle vilja pröva en utskrivning?

– Det var ingenting som var uppe eller föremål för prövning i tingsrätten då. Det var inget vi kunde grunda några antaganden eller beslut på. Det bedömningsunderlag vi hade i det där ärendet var de läkarutlåtande som finns hämtade i det ärendet.

Polisen spärrar av platsen i Mälarhöjden där två personer mördades.

”Blev lite jobbigt”

Enligt rådmannen Nils Pålbrant, som dömde mannen 2019, hade attacken på släktingen 2010 ändå legat för långt bak i tiden för att kunna påverka straffet.

– När man räknar med återfall så är det tre-fyra år. Det här var ju långt senare. Det var ingenting som kom fram i förhandlingen, så det hade jag ingen kännedom om alls. Det visste vi inte.

– Sedan är det otroligt tragiskt, det som har skett, men det är ingenting som vi på något sätt kunde ha i tanken.

Vad tänkte du när du förstod att det var han som gripits misstänkt för mordet i Mälarhöjden?

– Det kändes jäkligt märkligt, så var det ju. När jag såg att det skett ett mord så tänkte jag inte någonting, men när jag såg att han blivit tidigare dömd så tänkte jag att det blev lite jobbigt. Men jag ser ingen anledning till att tycka att vi på något sätt gjort fel här.

Aftonbladet har sökt representanter på Akademiska sjukhuset för uppgifter om beslutet att skriva ut mannen från den rättspsykiatriska vården.