Ukrainas syrliga svar till Ryssland: Anar ett nederlag

Publicerad 2022-04-26

Rysslands utrikesminister varnar för att ett tredje världskrig kan bli verklighet.

Ett hot som skjuts ner av Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Det betyder bara att Moskva anar ett nederlag i Ukraina, säger han.

I en intervju i rysk tv under måndagskvällen sa utrikesminister Sergej Lavrov att Ukraina är på väg att provocera fram ett tredje världskrig – och att hotet om kärnvapen ”inte bör underskattas”.

– Det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig men faran är verklig, sa han.

Ukrainas motsvarighet Dmytro Kuleba tolkar hotet som att ryssarna nu insett att man håller på att förlora kriget.

”Ryssland tappar sista hoppet om att skrämma världen från att stödja Ukraina. Därför pratar man om en 'verklig' fara för tredje världskriget. Detta betyder bara att Moskva anar nederlag i Ukraina”, skriver han på Twitter.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att hotet om ett tredje världskrig är verkligt.

”I krig med Nato”

I tv-intervjun anklagade Lavrov också Nato för att ”hälla olja på elden” genom sina vapenleveranser till Ukraina och gjorde klart att vapnen nu kommer att bli legitima mål.

Stridsvagnar, pansarfordon, bärbara luftvärnssystem och terroristvapen förs in i landet i tusental, sa Lavrov och fortsatte:

– De här vapnen kommer att vara legitima mål för Rysslands militära verksamhet inom ramen för specialoperationen. Nato har i praktiken inlett ett krig mot Ryssland genom en bulvan.

”Rysk logik”

Den ryske utrikesministern betonade dock vikten av att fortsätta fredssamtalen, trots att båda länderna tagit steg tillbaka. Något överstelöjtnant Joakim Paasikiv beskriver som ”rysk logik”.

– Det handlar om att man vill sträcka handen så kort som möjligt, så att andra ska bli rädda och ge efter, säger han.

– Så ur den aspekten är det inte så konstigt. Det är bara märkligt för oss som är vana vid att förhandla i god vilja.

Dmytro Kuleba förespråkar också fortsatta samtal, även om han tror att det bara är direkta förhandlingar mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin som kan få ett slut på kriget.

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, menar att Lavrovs uttalande är ett tecken på att Ryssland märker att man är på väg att förlora.