Lavrovs varning: Reell fara för tredje världskrig

”Ryssland vill att väst ska sätta sig ner i båten”

Uppdaterad 2022-04-26 | Publicerad 2022-04-25

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar för att det kan finnas en "reell fara" för ett tredje världskrig, rapporterar AFP.

Samtidigt uppger han att vidare fredssamtal kommer att hållas mellan Ukraina och Ryssland.

– Det är ett försök till att avskräcka väst från att stödja Ukraina, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Under en rysk tv-intervju varnar landets utrikesminister Sergej Lavrov för att det kan finnas en "reell fara" för att ett tredje världskrig bryter ut.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Han säger i intervjun att de vapen som väst skickar till Ukraina kommer att vara ett legitimt mål för de ryska väpnade styrkorna.

"Genom att leverera vapen till Ukraina går Nato faktiskt in i ett proxykrig med Ryssland", säger Lavrov.

”Sitta ner i båten”

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är det här ytterligare ett försök till att avskräcka väst från att stödja Ukraina.

– De vill att väst ska sitta ner i båten, bildligt talat. Här får vi välja om vi ska låta oss kuvas av de ryska hoten eller fortsätta med det som vi tycker är rätt och riktigt, säger han.

Hur påverkar uttalandet säkerhetsläget i Europa enligt din bedömning?

– Lavrov höjer den retoriska hotnivån. Jag vet inte om det här nödvändigtvis innebär att läget är farligare. Men Ryssland vill onekligen få oss att tro det.

Sergej Lavrov.

Anledningen till att Lavrov gör ett sådant här uttalande just nu är för att det generellt går så dåligt för ryssarna i kriget, enligt Joakim Paasikivi. Och för att de vill få ett bättre läge i kriget.

I början av mars gjorde Lavrov ett liknande uttalande där han sa att ett tredje världskrig skulle bli förödande. Samt att kärnvapen skulle användas i ett sådant krig.

– Frekvensen för den här typen av uttalanden kommer säkert att öka. Inte minst på grund av Sverige och Finlands Nato-närmande, säger han.

”Får värderas för vad det är”

Paasikivi menar att den här typen av hot kan riktas mot enskilda länder i framtiden – inte minst Sverige och Finland.

– Vi kommer nog att se fler kärnvapenhot, kanske mer explicita. Men jag tror inte att hotens substans blir större för det. Sådana hot får värderas för vad de är.

Den ryska utrikesministern uppger även att vidare fredssamtal ska hållas mellan Ryssland och Ukraina framöver. Han menar att båda parterna har tagit ”stora steg tillbaka” vad gäller fredsförhandlingarna.

Lavrov menar att detta skulle vara ”på inrådan av USA och Storbritannien”, rapporterar VG.

Är det inte konstigt att Lavrov säger att nya fredssamtal är på gång samtidigt som han varnar för ett tredje världskrig?

– Det finns en rysk logik i att hota samtidigt som man sträcker ut en hand. Det handlar om att man vill sträcka handen så kort som möjligt, så att andra ska bli rädda och ge efter, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Så ur den aspekten är det inte så konstigt. Det är bara märkligt för oss som är vana vid att förhandla i god vilja.

Paasikivi tror inte att det är särskilt sannolikt att nya fredssamtal kommer att äga rum inom en snar framtid, eftersom parterna står så långt ifrån varandra.

Följ ämnen i artikeln