Deras dröm kan bli sann i valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

De svarta i USA jublar över Barack Obamas framgång

SAN ANTONIO. Svarta amerikaner har fortfarande svårt att tro att det är sant.

Men i morgon kan de få se en av de egna utses till presidentkandidat.

– Det är drömmen Martin Luther King talade om, säger 64-årige Lloyd Miller Jr.

Barack Obama har, i högre eller lägre utsträckning, haft kommandot i det demokratiska primärvalsracet ända sedan de första händerna sträcktes mot taken i provvalen i Iowa strax efter nyår.

Ändå har många svarta inte vågat hoppas att en av deras egna – en svart man – skulle kunna vinna.

– Det framstod länge som lite för otroligt, berättar 64-årige Lloyd Miller Jr när vi möter honom under ett valmöte Obama håller i San Antonio, Texas.

– Vi har sett för många svarta kandidater misslyckas genom åren.

Tillhör en ny tid

– Men det har å andra sidan varit män från min egen generation, män med en mer militant framtoning. Obama tillhör en ny tid, han är en försoningens man.

Och när denne försoningens man nu står inför den avgörande uppgörelsen som slutligen kan ge honom den demokratiska kandidaturen har tvekan i de egna leden slagit över i häpen eufori.

– Det här är ju drömmen Martin Luther King talade om, säger Lloyd Miller och sveper med en arm mot de läktare där såväl vita som svarta och latinos sitter och jublar åt senatorn från Illinois.

– Kom ihåg att vi afro-amerikaner bara utgör tolv procent av befolkningen i det här landet. Det betyder att Barack Obama nått alla slags väljare. Det gör mig väldigt stolt.

Karaktär viktigare än färg

– Men Martin Luther King talade ju om det också. Att det egentligen inte handlar om hudfärgen utan om en människas karaktär, säger Lloyd Miller.

I morgon natt, när Ohio och Texas går till val, vet vi om drömmen besannas.