Beväpnade män stormade studentfest – nätverkskonflikt kan ha blossat upp igen

Publicerad 2024-06-23 16.48

Skottlossning mot en bostad ägde rum i Västergård i Södertälje.

Maskerade personer stormade en studentfest och skott avlossades mot en bostad.

Nu befarar polisen att händelserna är kopplade till en gammal konflikt i gängmiljön i Södertälje som blossat upp igen.

En anledning tros vara att flera personer nyligen blivit frisläppta.

Den senaste tiden har flera dåd inträffat som polisen tror kan vara kopplade till den gamla konflikten mellan Södertäljenätverket och utbrytarfalangen Telgenätverket.

Bland annat uppmärksammades polisen på att ett tiotal maskerade personer stormat ett flertal studentfester i Södertälje i början av juni, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt uppgifter tros de ha varit beväpnade och ute efter en måltavla på festen. På en av festerna ska en dörrvakt ha lyckats stoppa personerna, men trots det tog de sig senare in i jakt på det tilltänkta offret – något som även Expressen rapporterat om tidigare.

Stor polisinsats efter skottlossningen.

Skjutning kopplas till händelse under studentkvällen

Senare samma kväll stoppade polisen två bilar med ett flertal personer i Södertälje. Polisen misstänker att personerna kan ha varit de objudna gästerna som tvingat sig in på studentfesterna tidigare.

Åtta personer greps och samtliga ska ha en koppling till Södertäljenätverket, enligt uppgifter.

Två av de misstänkta häktades senare – de andra släpptes på fri fot.

Omkring en vecka senare upptäckte en boende i Södertälje hur en mörkklädd gestalt plötsligt dök upp utanför hans hem. Kort därefter sköts flera skott mot mannens bostad.

Ingen person skadades, men polisen misstänker att det kan ha varit kopplat till händelserna under studentkvällen och att personer från Södertäljenätverket ligger bakom det.

Fyra personer greps och anhölls senare misstänkta för skjutningen.

Ronna centrum i Södertälje. Arkivbild.

Polisen befarar: Konflikt kan ta fart igen

Sedan flera år tillbaka har en konflikt pågått inom Södertäljenätverket. Konflikten ledde till att nätverket splittrades i två falanger – Saltskog och Ronna.

Ronna-falangen kallas fortfarande för Södertäljenätverket av polisen, medan Saltskog-falangen fått namnet Telgenätverket av polisen.

Under de senaste åren har ett flertal mord och våldsdåd inträffat kopplat till konflikten. I perioder har den varit vilande, men nu misstänker man att konflikten håller på att ta fart igen, enligt källor.

En anledning tros vara att flera personer som tidigare varit frihetsberövade nu har släppts på fri fot igen.

Följ ämnen i artikeln