Per-Håkan och Mahari jobbade på Northvolt – dog en mystisk död

Publicerad 2024-06-23 20.11

Mahari Bakari, 33, med hustrun Ksanet Okbay och deras tre barn. Hon har godkänt publiceringen.

Per-Håkan Söderström, 59, Mahari Bakari, 33, och en 19-årig man var helt friska.

Alla tre dog en oförklarlig död mellan passen på batterifabriken Northvolt.

– Vad är det egentligen som har hänt? Vad gör Northvolt? säger Per-Håkans bror.

Under 2024 har tre personer som arbetade på Northvolt oförklarligt dött i hemmet. Nu utreds de mystiska dödsfallen av polisens miljöbrottsenhet, rapporterar Norran.

Den första som dog var trebarnspappan Mahari Bakari, 33.

Han arbetade på batterifabriken för städfirman Sodexo. Jobbet, omgiven av farliga kemikalier, krävde att han bar mask och heltäckande skyddsutrustning,

– Det blir svårt att jobba här länge, brukade han säga. Han sa att det luktade starkt, berättar barndomsvännen Ybrah Ruusom.

Femåriga sonen: ”Var är pappa?”

De växte upp i samma by i Eritrea, och flyttade till Sverige för tio år sedan.

Mahari bodde länge i Skutskär, utanför Gävle. På grund av arbetsbrist sökte han sig mot jobbmöjligheterna i Skellefteå, där vännen Ybrah också bor.

– Den 4 januari slutade han jobba vid halv tio. Då var det jättekallt i Skellefteå, minus 38 grader. Han åkte hem, ringde sin fru och pratade fram till halv elva på kvällen. Sedan sa de hejdå och godnatt.

Mahari Bakari, 33.

Mahari bodde med en rumskamrat, som gick upp vid 05-tiden för att jobba. Då låg Mahari och sov som vanligt.

När rumskamraten kom hem igen vid 16 hade Mahari inte kommit iväg till jobbet. Han låg död i sängen.

Några dagar tidigare hade Mahari fått tillgång till en egen lägenhet i Skellefteå. Han var i färd med att köpa möbler och förbereda hemmet för att hans fru och barn skulle flytta upp.

– Han hade tre barn. En tjej som är tio år gammal, en kille som är fem, och en kille som är tre. Den femårige killen frågar hela tiden ”var är pappa?”. Det är svårt för dem, säger Ybrah Ruusom.

Ybrah Ruusom, Maharis barndomsvän.

19-åringen skulle träna – låg död i sängen

Drygt en månad senare gick en 19-årig man av nattskiftet på Northvolt.

Det var första jobbet efter studenten, han hade jobbat på batterifabriken i åtta månader.

Men när 19-åringen gått och lagt sig den 22 februari vaknade han aldrig mer.

– Den dagen hade han ställt sitt larm för att gå och träna, men han vaknade inte. När jag gick fram till hans säng så var han redan död, berättar hans mamma för Norran.

19-åringen jobbade också i skyddsdräkt, och kände obehag inför arbetsmiljön.

– Han mådde inte bra av lukten och att vara i den miljön, och sa att han inte ville fortsätta jobba där, säger hans bror till Norran.

Även denna familj har eritreansk bakgrund, och de har haft kontakt med Ybrah Ruusom.

– Det är svårt att tro det är sant. En frisk man dör av ingenting, och det är samma med 19-åringen. Vi vill veta orsaken till vad som hänt, säger Ybrah Ruusom.

– Och sedan dör en till man på samma sätt.

Trollkarlen Per-Håkan, 59, var ”frisk som en 25-åring”

Kvällen den 5 juni fick Per-Håkan Söderström skjuts hem av sina kollegor.

Dagen därpå skulle de plocka upp honom för nästa arbetspass på Northvolt.

Men den så ordningsamma Per-Håkan dök inte upp på mötesplatsen, och svarade inte i telefon. Kollegorna blev oroliga och tog sig till hans dörr, där de hörde telefonen ringa inne i lägenheten.

Per-Håkan Söderström, 59, extraknäckte som trollkarl. ”Skellefteås ende och garanterat sämste underhållare och trollkarl”, kallade han skämtsamt sig själv.

– Då ringde de polisen, som hjälpte dem in i lägenheten. Han låg död på balkongen, berättar Per-Håkans bror Lars Erik Söderström.

Per-Håkans sambo befann sig utomlands på en jobbresa. Hon är ännu i chock över det plötsliga dödsfallet.

”Jag fattar fortfarande ingenting. Det känns märkligt, konstigt, ofattbart”, säger hon i ett sms.

Per-Håkan hade just genomgått en hälsoundersökning, i samband med att han i juli skulle fylla 60 år.

– Grannarna har berättat att han hade kommit och skrutit, glad i hågen, om att han var frisk som en 25-åring. Superbra värden och allting. Och flera hade träffat honom kvällen innan hon dog. Han hade surrat som vanligt, det hade inte varit nånting konstigt, säger sambons dotter Elaine Sundström.

Vid sidan av jobbet på Northvolt, där han jobbade med underhåll på olika avdelningar, underhöll Per-Håkan som trollkarl under alter egot ”Perero”.

Skellefteås ende och garanterat sämste underhållare och trollkarl”, kallade han sig själv på sin hemsida.

– Han var en showman. Och gillade att fiska och vara ute i naturen. Han var allmänt uppe. Så det kom som en chock, säger Lars Erik Söderström.

Dödsorsaken kan inte fastställas

Per-Håkans kropp ska nu obduceras.

Aftonbladet har tagit del av rättsmedicinalverkets protokoll av Mahari Bakaris obduktion. Den visar:

  • Det fanns inga spår av alkoholer, droger eller läkemedel i Maharis blod, hår eller urin. Han hade inga kända sjukdomar och inget känt missbruk.
  • Mahari hade inga skador av betydelse för dödsfallet. Som ”sjukliga förändringar” konstaterades däremot blodstockade inre organ, skum i luftvägarna och tecken till lindrig inflammation i levern.
  • Rättsmedicinalverket ser inget som tyder på att Mahari Bakaris död orsakats av annan person.
  • Läkaren skriver: ”Trots de genomförda undersökningarna har dödsorsaken inte kunnat fastställas. Även dödssättet är därför ur rättsmedicinsk synvinkel att betrakta som oklart”.

19-åringens kropp har obducerats två gånger, skriver Norran. Protokollet liknar Maharis – dödsfallet har ingen naturlig förklaring.

De två första dödsfallen utreddes av polisen som ”dödsfall utan misstanke om brott”. Efter det tredje dödsfallet utreds fallen samlat.

– Nu när det dessutom finns ännu mer indikationer på att den här tredje mannen har fått i sig något på Northvolt så har jag anmält det till miljöbrottsenheten i Umeå, säger Johann Kristansson vid polisen i Skellefteå till Norran.

De anhöriga välkomnar utredningen.

Per-Håkans bror tycker att det varit locket på från Northvolt. Vid ett tillfälle blev han uppringd av en chef från företaget.

– Han beklagade sorgen, och frågade om det var någonting han kunde göra. Ja, vad kan du göra, sa jag. Jag vill ju ha svar på vad som har hänt. Men det hade han inga svar på, säger Lars Erik Söderström.

Northvolt i Skellefteå. Arkivbild.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln