Mystisk boktjuv avslöjad – stal hundratals osläppta böcker

Publicerad 2022-01-13

En man tros ha lurat till sig hundratals opublicerade verk från flera av världens mest hyllade författare.

Boktjuven har jagats i flera år och nu tvingats fram i rampljuset.

FBI pekar ut italienaren Filippo Bernardini som den man som hemsökt branschen under flera år.

Den mystiska bedragaren utgav sig för att vara ansedda förläggare och litterära agenter – och har på så vis stulit opublicerade böcker.

Nu kan han slutligen ha gripits.

FBI slog till på John F Kennedys flygplats i New York den 5 januari. Så snart 29-årige Filippo Bernardini satte sin fot på amerikansk mark så greps han, rapporterar Reuters.

Den Londonbaserade italienaren är anställd på det brittiska storförlaget Simon & Schuster. Enligt FBI har Bernardini via sina kunskaper om bokbranschen ”utgett sig för att vara, bedragit och försökt bedra, hundratals individer” för att komma åt opublicerade böcker och bokmanuskript.

Jagats i flera år

Efter en flera år lång FBI-utredning har italienaren åtalats för bedrägerier genomförda via internet och grov identitetsstöld. Enligt åtalet har Bernardini sedan 2016 skapat över 160 falska internetsidor i hopp om att förverkliga sina bedrägerier. Enligt arresteringsordern riskerar han nu att dömas till fängelse i 22 år.

Gripandet av italienaren kan vara början på slutet av det mysterium som både fascinerat och gäckat den litterära världen under fem års tid.

Författare, redaktörer, förläggare och jurymedlemmar till det prestigefyllda Booker-priset har fallit offer för Bernardinis lurendrejerier. Han ska bland annat ha försökt komma över verk från Margaret Atwood, Sally Rooney, Dan Brown och i Sverige både Alex Schulman och David Lagercrantz.

Alex Schulman är en av de författare vars verk boktjuven försökt komma över.

Okänt motiv

Litterära högdjur har länge spekulerat i den då okände tjuvens motiv.

– Om du försöker tillskansa dig ekonomisk vinning, så är det svårt att begripa, säger Daniel Sandström, förläggare på Bonnier, till Vulture.

– Men om det handlar om ett typ av psykologiskt spel, ett typ av maktspel eller känsla av överlägsenhet, så känns det mer förståligt. Det här är en bransch fylld av bitterhet.

Enligt FBI ska motivet ha varit rent egoistiska. Filippo Bernardini tycks ha försökt komma över verken för att själv uppnå framgång och berömmelse inom den förbittrade bransch han nu kan komma att betrakta bakom lås och bom.