David Lagercrantz om litteraturprofilen: Många vet – men blundar

Medverkande i pausade granskningen: ”Jag blev jättechockad och illa till mods”

Uppdaterad 2023-05-14 | Publicerad 2023-05-13

Med bara några veckor kvar till publicering valde SVT:s ”Uppdrag granskning” att pausa programmet om en känd litteraturprofil.

Författaren David Lagercrantz är en av dem som medverkade i granskningen.

– Människor har farit illa medan människor med inflytande och makt har känt till det, men tittat åt ett annat håll, säger han.

Lagercrantz avslutade samarbeten knutna till profilen efter att denne dömts för ett brott för ett antal år sedan.

Det var Aftonbladet som först kunde avslöja SVT:s beslut om att stoppa granskningen. Beslutet fattades efter att profilen kopplat in toppadvokaten Johan Eriksson, som i ett dokument om 75 punkter påtalar att det kan handla om en förtalssituation.

Anledningen var enligt ansvarig utgivare att man inte fullt ut kunde garantera att de medverkande kunde skyddas.

Redan före publicering har granskningen varit omtalad och sägs ha potential att skaka om den svenska litteraturbranschen, då den påverkar flera av våra största och mest omtyckta författare.

Aftonbladet har pratat med flera personer som medverkade i granskningen. En av dem är författaren David Lagercrantz. Han är kritisk till att programmet stoppades.

– Jag förstår att det är många svåra övervägande för redaktionen. Men det är inte bra för branschen, och det är olyckligt att de som är utsatta – och som befinner sig i helt annan ekonomisk situation än litteraturprofilen – inte blir lyssnade till. Jag är rädd att det legitimerar handlingarna.

 Litteraturprofilen säger i Medierna i P1 att Uppdrag granskning ”förstört hans liv” i samband med att de gjort research inför programmet.

”Gjort vad jag kunnat”

Lagercrantz uppger att han själv avslutat samarbeten knutna till profilen efter att denne dömts för ett brott för ett antal år sedan.

– Eftersom jag själv varit utsatt för honom, och farit illa av det, har saken engagerat mig. Jag har gjort vad jag kunnat för att verifiera och förstå. Och så känner jag väl i största allmänhet att om man hör något som är fel, bör man försöka göra något åt det.

– Jag har gång på gång under åren påpekat det jag vet, och också berättat vad jag själv blivit utsatt för.

Han säger att litteraturprofilens verksamhet har haft stora framgångar.

– Han var en ny sorts kraft när han dök upp och många i branschen blev lite förtrollade. Han hade en ny slags aggressivitet i sina förhandlingar som uppenbart var effektiv. Men det fanns en baksida. Det som gör mig särskilt upprörd är att så många stora aktörer har vetat om det, men valt att blunda eftersom det gynnat dem ekonomiskt, säger David Lagercrantz.

SVT:s beslut att pausa publiceringen kom efter att litteraturprofilen kopplat in toppadvokaten Johan Eriksson.

Vad tänker du kring att programmet kan bli förtalsanmält?

Advokaten gör väl sitt jobb – framgångsrikt. Men det oroar mig att jag hör att flera av kvinnorna som valt att berätta sina historier för UG, är rädda. Jag tror det är viktigt att historien kommer ut, även om jag givetvis förstår att publicitetsskadan för den utpekade blir stor.

”Har brutaliserat branschen”

På frågan hur han ser på litteraturprofilens makt inom Litteratursverige säger David Lagercrantz att den är betydande.

– Han är en oerhört central gestalt. Men framför allt – och det gör att den här historien har allmänintresse – har han byggt upp sin verksamhet med hjälp av stora svenska förlag och mediapersonligheter. Det har brutaliserat branschen.

Tycker du att det funnits en undfallenhet bland författare när det gäller att markera mot eventuella oegentligheter?

– Många har säkert inte vetat, de har bara haft professionella kontakter med honom eller hans anställda. Men andra... ja, herregud. Och det är väl egentligen det som är grejen, människor har farit illa medan människor med inflytande och makt har känt till det, men tittat åt ett annat håll.

”Jag tror det är viktigt att historien kommer ut, även om jag givetvis förstår att publicitetsskadan för den utpekade blir stor”, säger David Lagercrantz.

Kritiserar inslag i Medierna i P1

Ytterligare en person som också medverkar i granskningen säger att hen upplevde ett starkt obehag efter ett inslag i ”Medierna i P1”. Litteraturprofilen har konsekvent vägrat att prata med ”Uppdrag granskning”, men uttalade sig i inslaget anonymt.

Där säger litteraturprofilen bland annat att Uppdrag granskning ”förstört hans liv” i samband med att de gjort research inför programmet.

– Jag blev jättechockad och illa till mods av intervjun och den fick mig som vittne att känna mig väldigt ifrågasatt. Jag upplever att det undermedvetet framstod som att det inte finns några offer i detta utan att det istället är litteraturprofilen som är offret då han helt anonymt fick svara på olika anklagelser, säger personen som medverkade i det nu pausade programmet.

– Anklagelser som vi egentligen inte känner till då programmet ännu inte har sänts. Det tycker jag är högst märkligt.

Litteraturprofilen har konsekvent vägrat att prata med ”Uppdrag granskning”, men uttalade sig anonymt i Medierna i P1.

Rädda för repressalier

Vidare reagerar personen på situationen som uppstått i efterhand, där Uppdrag granskning anmält Medierna för jäv.

– Det är jävligt påfrestande med den här mediesoppan som uppstått nu, där det framställs som att SVT och Medierna bråkar med varandra. Det känns som att alla missar den viktiga aspekten här, att ingen just nu vet vad den här granskningen har kommit fram till, och att vi som medverkar sitter här och ser på och känner oss ifrågasatta.

– Det känns väldigt jobbigt att vi som är med i programmet kände att vi skulle få upprättelse, att våra berättelser skulle få komma fram och nu är det istället som att litteraturprofilen får upprättelse för något där vi inte ens fått komma till tals.

En annan person som medverkade menar att många av de inblandade är rädda för repressalier.

– Vi har gjort detta för att bryta tystnadskulturen och med förvissningen om att UG har muskler nog att ge de inblandade det skydd som behövs. Att man nu behövt pausa programmet känns väldigt allvarligt.

– Att ställa upp och våga berätta om det som varit har inte varit ett lätt beslut för många av oss. Det har skett efter väldigt noggrant övervägande. För det är inte självklart att vilja gräva upp och rota i gamla sår, som dessutom har läkt. För många av oss kändes det som att man kanske skulle kunna sätta punkt efter detta och lägga det helt bakom sig när programmet sänts.

”Skyddat litteraturprofilen”

Personen menar att den uppkomna situationen ger ännu mer utrymme för spekulationer om vad som påverkat att programmet ännu inte sänts.

– Jag vet att det pratas otroligt mycket om detta just nu. För mig kom beskedet att det pausas som en blixt från klar himmel. Vi blev totalt överraskade.

Precis som David Lagercrantz riktar personen udden mot författarna som jobbar med litteraturprofilen.

– Detta är en person som fått verka fritt med stora och folkkära författares goda minne. Allmänintresset har försökts spelas ned, men detta handlar om en person som får domdera i en bransch som handlar om det fria ordet och där det finns väldigt starka ekonomiska och anseendemässiga intressen. Vi talar om högt uppburna författare som samarbetar med honom.

Även en tredje person med insyn i granskningen vittnar om att flera personer ur den svenska författareliten har kommit att skydda litteraturprofilen.

– En person kan göra mycket skada, men det är när denne får stöd som det blir riktigt allvarligt. Det är mycket pengar som står på spel här, och det får människor att göra väldigt märkliga val.

VD:n: Förstår inte uppgifterna

I ett mejl besvarar företagets vd Aftonbladets frågor kring UG:s granskning. Vd:n menar att det inte är förvånande att programmet har pausats.

”Det är uppenbart att UG utgått från rykten som de inte kunnat belägga, eftersom de i allt väsentligt inte stämmer”.

På frågan hur de ser på anklagelserna om kränkningar och trakasserier säger hen att underlaget är ”kontaminerat med felaktiga uppgifter”.

”Om granskningen har gått rätt till och SVT kan belägga sina uppgifter finns det ingen anledning för SVT att stoppa programmet”.

Att flera personer uppger att de känner sig rädda och hotade, avisas av vd:n.

”Vi har inte bedrivit några källefterforskningar överhuvudtaget och den utredning som vår advokat tagit fram har enbart delats med SVT, på deras förfrågan. Jag förstår inte var uppgifterna om att vi skulle ha hotat någon kommer ifrån”, säger hen.

Litteraturprofilen om anklagelserna: ”Vilda spekulationer”