Petter har flera frakturer efter trafikolycka – får vänta i veckor på operation

Publicerad 2021-08-12

Petter Wermelin, 57, bröt flera ben i kroppen i en svår trafikolycka.

Trots det måste han vänta i närmare tre veckor på sin operation på Södersjukhuset i Stockholm.

– Det är för högt tryck på operationer hävdar de och jag prioriteras ner, säger Petter Wermelin.

Petter Wermelin, 57, från Stockholm, har brutit axeln, åtta revben och ena tummen i en trafikolycka. Trots svåra smärtor och flera frakturer har han ännu inte opererats.

I nuläget har han tid för operation den 20 augusti.

– Jag har försökt att få den tidigarelagd men utan att lyckas, det är för högt tryck på operationer hävdar de och jag prioriteras ner.

Just nu säger han att han ”lever” på smärtstillande tabletter fram tills det är dags för operationen. Han känner även en oro för att axeln, som är svullen och mörkblå, ska läka ihop fel.

– Jag får bara vara hemma och vänta helt enkelt. Jag har som tur är en jättefin sambo som hjälper mig när hon inte är på jobbet.

Flyttades från Gävle till Stockholm

Den 1 augusti var Petter Wermelin med om en trafikolycka norr om Gävle. I samband med olyckan skadades han allvarligt och fick flera frakturer.

Den första natten efter olyckan vårdades han på Gävle sjukhus kirurgavdelning. Därefter transporterades han vidare med ambulans till Södersjukhuset i Stockholm, där han står skriven.

– Jag frågade varför jag behövde skickas vidare så snabbt, men fick till svar att kirurgavdelningen på Gävle sjukhus stämt av med kirurgen på SÖS om att det fanns plats, säger Petter Wermelin.

Väl i Stockholm placerades han på Södersjukhusets akutmottagning. Liggandes på ambulansbritsen flyttades han runt mellan flera avdelningar på akutmottagningen. Efter drygt sju timmar flyttades han vidare till ortopedkliniken, där han fick smärtstillande för skadorna efter trafikolyckan. Därefter dröjde det ytterligare två dagar innan han fick en röntgentid.

– På onsdag eftermiddag förra veckan konstaterades det att jag behövde operera både axeln och tummen. På kirurgen sa de att jag skulle få operationstid inom 1 vecka och jag valde att åka hem efter det.

Men när Petter Wermelin kom hem fick han, via 1177.se, reda på att operationen ska utföras först den 20 augusti.

– Från olyckstillfället fram till operation ska jag alltså behöva vänta i nästan tre veckor med ständig smärta.

”Bör operera så snart som möjligt”

Uffe Hylin är ortoped, överläkare och universitetslektor på ortopedkliniken på SÖS.

Han, som inte kan uttala sig om enskilda patientfall, säger att man alltid bör operera frakturer så snart det är möjligt, men att man ibland kan tvingas vänta och i så fall bör operationen ske inom två veckor.

– Så fort frakturen inträffat börjar den läka. Hur länge man kan vänta beror på vilket ben som brutits, men man brukar säga att man aldrig ska vänta längre än två veckor. Därefter har det det läkt så pass mycket att det blir svårt att operera. Det leder i sin tur till att det blir en svårare operation, som ökar risken för komplikationer, säger han.

Fram till operationen klarar han av dagarna med hjälp av smärtstillande.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om de dygnslånga väntetiderna på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm.

Innan pandemin, under pandemin och även i sommar har personal på flera avdelningar larmat om att sjukhuset är underbemannat, att arbetsbelastningen är hög och att miljön stundtals äventyrar patientsäkerheten.

– Sedan 1,5 år tillbaka utför vi enbart akuta operationer på sjukhuset. Det är pandemiorsakat, men redan innan pandemin drogs det in platser på ortopeden på grund av att det bland annat är brist på sjuksköterskor, säger Uffe Hylin.

Vidare säger han att sjukhusets sparbeting leder till återkommande nedskärningar.

– Det här drabbar patienterna som får vänta länge på sina operationer, operationerna blir i sin tur svårare att utföra och patienterna får gå hemma onödigt länge med värk.

Han tillägger:

– Vi har även patienter som inte kan skickas hem i väntan på operation, och då ligger de kvar och tar upp en vårdplats. Vi har alltså ett fullt sjukhus, överbeläggningar och patienter som inte kan skrivas ut. Det är ett läge som ständigt blir sämre och sämre.

Aftonbladet har sökt Södersjukhusets pressavdelning med frågor om väntetiderna på sjukhusets ortopedavdelning, men inte fått något svar under tisdagen.

Petters tumme är bruten efter trafikolyckan.