Här är nya lappen på kvinnokliniken: Prislista för material vid förlossningen

Uppdaterad 2021-03-18 | Publicerad 2021-03-07

Nyligen fick personalen vid kvinnokliniken skriva upp sina besparingsförslag på en tavla i fikarummet.

Nu sitter en ny lapp på samma plats – en prislista för vad sjukvårdsmaterialet kostar vid en förlossning.

– Jag tror det är ett indirekt sätt att säga att vi måste spara pengar, säger Tove Broheden, barnmorska vid Södersjukhusets kvinnoklinik.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att kvinnokliniken på Sös, Södersjukhuset, i Stockholm ska spara 72 miljoner kronor.

Nyligen fick personalen vid kvinnokliniken skriva upp sina besparingsförslag på en tavla som sattes upp i fikarummet.

Bland annat skrev en person förslaget att ta bort paprikan på ostmackan.

– Att våra chefer ber oss brainstorma kring besparingar är förnedrande. Vi är duktiga, lojala medarbetare som gör som vi blir tillsagda. Eftersom det inte finns något att spara på är det väldigt små förändringar som vi kommer på, säger Tove Broheden, barnmorska vid Sös kvinnoklinik.

Tove Broheden, barnmorska vid kvinnokliniken på Södersjukhuset.

Nu sitter en ny lapp på samma plats.

Det är en prislista för vad sjukvårdsmaterialet kostar vid en förlossning.

– Det är både stora och små saker som står med på listan, men vi kan inte spara in på material när vi ska ge en viss typ av vård, säger Tove Broheden.

Södersjukhusets prislista med material vid förlossningen.

Kan inte bedriva säker vård

Vem som har satt upp den nya lappen vet inte Tove Broheden. Hon är inte heller säker på vad syftet med den är.

– Jag tror det är ett indirekt sätt att säga att vi måste spara pengar. Många är mycket upprörda, det är så futtigt.

Besparingskraven väcker uppgivna känslor hos personalen.

– Vi som arbetar på förlossningen kan inte se hur det ska gå till. Det GÅR inte att spara mer pengar. Vi kan inte bedriva en säker och värdig förlossningsvård när vi uppmanas spara på smärtlindring, lakan och underlägg, säger Tove Broheden.

– Plötsligt ska vi inte använda så många lakan därför att kostnaden för tvätt är för hög. Vi får höra att vi använder för mycket underlägg och bindor. Och mer allvarligt, att viss medicinsk teknik är för dyr, att en viss bedövning är för dyr. Vi ska hela tiden väga vad som verkligen är nödvändigt.

Hon säger att situationen varit pressad länge. Även innan de nya besparingskraven lades fram.

– Allt som kunnat sparas på är redan indraget. Vi tar redan risker med patienternas säkerhet och det är väldigt stressande. Det gäller inte bara kvinnokliniken utan även övriga avdelningar på sjukhuset.

Arkivbild på gynstol.

”Alla kliniker kommer drabbas”

Stockholms sjukvårdsupprop har också lyft frågan om besparingskraven vid Sös kvinnoklinik på sociala medier:

– Besparingarna är en indirekt konsekvens av den svältbudget som sjukhuset fått från regionledningen. Cheferna måste följa budgeten, annars riskerar de sitt jobb. Den bristfälliga patientsäkerheten kommer försämras ytterligare, säger Akil Awad, specialistläkare vid Södersjukhuset och en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop.

– Just nu är kvinnokliniken i fokus, men alla kliniker kommer drabbas av besparingarna.

Akil Awad, specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

”Patienterna ska inte påverkas”

Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef för kvinnokliniken på Södersjukhuset, svarar på Aftonbladets frågor om besparingarna i ett mejl. Hon skriver att budgetunderskottet på 72 miljoner beror på tidigare feldebiteringar.

”Felet, som nu åtgärdats, gjorde att klinikens ekonomi redovisades på ett felaktigt sätt under en period. De åtgärder som planeras handlar om att förbättra flöden och att se över möjligheten att använda våra lokaler mer optimalt”, skriver hon.

Vad säger ni till den personal som är orolig och larmar om besparingskraven?

”Jag förstår att den ekonomiska situationen väcker oro hos medarbetarna och det är bland annat därför jag varit angelägen om att involvera medarbetarna i arbetet med att få en ekonomi i balans”.

Vilka konsekvenser kan det här få för personalen och patienterna?

”Det finns inga planer på varsel av personal men vi tittar på hur vi kan jobba mer effektivt. Alla åtgärder som vi går vidare med ska vi genomföras med bibehållen kvalitet och patientsäkerhet, patienterna ska inte påverkas av vår ekonomiska situation”.

Aftonbladet har sökt Södersjukhusets ledning angående lappen i fikarummet med kostnader för sjukvårdsmaterialet vid en förlossning.

Lista över åtgärder på besparingar. Skärmdump från Instagram.