Klart: Nytt militärt stöd till Ukraina

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-08-17

Talman Andreas Norlén vid extrainkallat arbetsplenum i riksdagen för att debattera och rösta om nytt militärt stödpaket till Ukraina.

Riksdagen har sagt ja till att skicka mer militärt stöd till Ukraina.

Det är Sveriges trettonde stödpaket och värdet på materielen uppgår nu till 20 miljarder kronor.

Riksdagen extrainkallades för att snabbehandla regeringens förslag om att skicka mer ammunition, reservdelar, transportfordon och minröjningsutrustning till Ukraina.

Samtliga partier sade ja till det nya stödpaketet.

Försvarsminister Pål Jonson (M) underströk inför beslutet att det var viktigt med en snabb hantering för att Ukraina ska kunna upprätthålla de system som Sverige tidigare skänkt till landet.

– Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov, sade han.

Jaktrobotar till USA

Det handlar bland annat om ammunition till stridsfordon 90, reservdelar till Leopardstridsvagnar och till artilleripjäsen Archer.

Sverige kommer även att sälja ett begränsat antal något äldre jaktrobotar till USA för att de sedan ska doneras till Ukraina. Sverige ska sedan köpa nya jaktrobotar av just USA.

Värdet på stödpaketet uppgår till 3,4 miljarder och Sverige har nu sammanlagt skickat militär materiel för över 20 miljarder kronor.

Under riksdagsdebatten inför beslutet framhöll alla partier att Sverige måste fortsätta stötta Ukraina för landets rätt att existera och värna sin suveränitet och integritet.

V: Tvingats lära sig

– Vi ska fortsätta stötta Ukraina på alla sätt vi kan, ekonomiskt, humanitärt och militärt, sade riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S).

– Ett scenario där Ryssland lyckas med sin invasion är helt otänkbart, sade riksdagsledamoten Mattias Eriksson Falk (SD).

Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson sade att man tvingats lära sig mycket sedan fullskaliga kriget inleddes för snart ett och ett halvt år sedan.

– För Vänsterpartiet del har det inneburit att vi insett att det inte räcker med humanitärt, ekonomiskt och diplomatiskt stöd utan att det även behövs militära insatser.

Följ ämnen i artikeln