Lisa får inte sälja julgranar – på grund av svinpesten

Publicerad 2023-11-20

Lisa Nylinders granodling ligger fem kilometer in i smittzonen.

I stället för 7 000 sålda julgranar ser det ut som att hon bara kommer att få sälja omkring 700 på grund av den afrikanska svinpesten.

– Jag får ingen lön i år, säger hon.

För två år sedan kunde Lisa Nylinder bli julgransodlare på heltid, men hon har odlat julgranar i tio års tid i Norrhörende, strax utanför Västfärnebo i Sala kommun.

Men i september i år stoppade restriktionerna för den afrikanska svinpesten hennes produktion helt och hållet, något som SVT Västmanland rapporterat.

– Det är klart att det är frustrerande, jag har ju investerat tio år för att kunna leva på det här, säger hon.

Jordbruksverket gav nyligen besked om att Lisa får dispens för att sköta om och sälja granarna som växer på åkermark, men de motsvarar bara tio procent av årets julgranar.

– Jag kommer inte kunna sälja 90 procent av våra granar eftersom de växer på skogsmark, säger hon.

Men det är inte det värsta, enligt Lisa.

– I vår dispensansökan fick vi avslag ända fram till maj. Skulle det bli så att vi inte kan sköta om granarna till våren så kan det leda till att vi kanske förlorar fem års skörd istället, säger hon.

Vill hitta lösning

Lisa menar att det är viktigt att man hittar en lösning så snart som möjligt.

– Jag tror och hoppas att man kommer att kunna genomföra åtgärder även på skogsmark, för vi måste kunna börja utnyttja våra resurser igen, säger hon.

Dött vildsvin.

Hos Jordbruksverket har Lisa kunnat ansöka om ersättning för årets uteblivna försäljning. Skulle hon inte heller få sköta om sina granar till våren så har hon rätt att ansöka om maxbeloppet för hennes verksamhet, vilket rör sig om 2,3 miljoner kronor.

– Men vi vill ju hellre kunna sköta om våra granar än att få ersättning, säger hon.

Så får man dispens

Enligt Jordbruksverkets hemsida har man rätt att söka undantag från vissa av restriktionerna om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel vara aktuellt när man ska göra underhållsarbete inom vatten, el och tele, eller ska frakta ut virke eller spannmål som man inte själv kan lagra.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär SVA och Emil Wikström-Lassa, doktorand SVA, tar prover från ett vildsvinskadaver.