Svinpesten sinkar polisens hundförare

TT

Publicerad 2023-11-09

Sedan i början av september råder hårda restriktioner i det svinpestdrabbade området i Fagersta för att hindra att smittan sprids vidare. Arkivbild.

Att jobba i det svinpestdrabbade området i Västmanland sinkar polisens arbete, och särskilt drabbade är hundförare, rapporterar Polistidningen.

Polisen har fått undantag från de hårda restriktionerna som gäller i det 1 000 kvadratkilometer stora området och får vid behov röra sig där, men måste följa vissa riktlinjer och ägna sig åt omfattande sanering efteråt.

– Generellt jobbar vi på som vanligt. Vi undviker inte att jobba om det är så att någon till exempel försvinner eller gömmer sig i skogen. Det som blir omständligt är efteråt, att sanera hundarna, hundförarna och även bilen. Den processen är lite stökig, säger Victor Thunström, gruppchef på hundenheten i Västmanland, till tidningen.

Hundföraren Frida Johansson berättar för Polistidningen om en händelse i oktober när en misstänkt hoppade över viltstängslet och sprang ut i skogen, in i det smittade området.

Förutom att invänta godkännande från sitt befäl för att ta upp jakten var hon efter insatsen tvungen att sanera hunden på polisstationen i Fagersta.

– Men jag hade sprungit genom ett träsk och var blöt från topp till tå, och var tvungen att duscha. Då fick jag åka till polisstationen i Västerås, där jag hör hemma, för att göra det. Jag var inte operativ på drygt två timmar, säger Frida Johansson.

Det brottsförebyggande arbetet och “de spontana småjobben” i området blir också lidande av de tuffa saneringskraven, anser hon.

Följ ämnen i artikeln