Inga lättnader efter utbrottet av afrikansk svinpest: ”Håll i och håll ut”

Publicerad 2023-11-06

Efter två månader är smittzonen fortfarande instängslad i Fagersta.

Nu ska området genomsökas en gång till.

– Vi vill tacka alla som bidrar genom att följa restriktionerna. Håll i och håll ut – tillsammans stoppar vi svinpesten, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

Hittills har 53 fall av afrikansk svinpest påvisats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Utbrottet innebär bland annat förbud mot jakt, skogsbruksåtgärder och svamp- och bärplockning.

Samtliga restriktioner i den smittade zonen fortsätter att gälla tills Jordbruksverket beslutar att häva dem.

– Vi har stor förståelse för alla som drabbas av de begränsningar restriktionerna innebär. Samtidigt måste vi komma ihåg att det handlar om en sjukdom som riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för livsmedelsproduktion, djurhälsa och allmänhet om vi inte hejdar utbrottet, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Nu ska området genomsökas en andra gång.

– Alla högst prioriterade delar av den smittade zonen har nu genomsökts och en andra sökomgång i kärnområdet har initierats. Resultaten efter två månaders arbete stärker antagandet att smittan finns i ett begränsat område, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Fokus ligger nu på att begränsa risken för smittspridning och fastställa smittans utbredning genom att söka efter vildsvinskadaver.

– En mycket viktig åtgärd som vi inledde den 11 oktober är att stängsla in det område där smittade kadaver har hittats. På så sätt minskar vi fysiskt risken för att smittade vildsvin tar sig ut ur området, och att friska tar sig in, säger Katharina Gielen.