LKAB: Jättefynd av sällsynta metaller

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12

LKAB har gjort det hittills största fyndet av jordartsmetaller i Europa.

Nyheten presenterades på en pressträff med gruvbolaget och näringsminister Ebba Busch (KD) under onsdagen.

En miljon ton kan komma att brytas i en gruva i Kiruna.

Metallerna som har hittats i Kiruna är nödvändiga för mycket modern teknik och används bland annat för att göra batterier, vindkraftverk och elmotorer.

Jan Moström, vd för LKAB, säger att man känt till fyndigheten i två år, men inte vetat hur stort det är, rapporterar TT.

– Det är Europas största nu kända fyndighet, säger han.

Järnmalmen som finns vid Per Geijer-området i Kiruna innehåller ovanligt stora mängder av de attraktiva jordartsmetallerna.

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Bush under pressträffen.

Busch: Kommer spela nyckelroll

Enligt bolagets uppskattningar rör det sig om en miljon ton som kommer att kunna brytas.

– Fyndet är inte avgränsat. Vi har bara undersökt en liten del, säger Jan Moström till TT.

Nyheten presenterades i samband med att Sverige nu tar över ordförandeskapet i EU. Och enligt Ebba Busch kommer metallerna att bli centrala i klimatomställningen, när skiftet från fossil energi till el ska ske.

– Det här kommer att spela en nyckelroll för den gröna omställningen i Europa, säger närings- och energiminister Ebba Busch (KD) på pressträffen.

LKAB:s gruva

Gör Europa mindre sårbart

Det finns ingen brytning av metallerna i Europa i dag, de kommer från Kina. Fyndet gör Europa mindre sårbart, menar Moström. På TT:s fråga om man använder EU som en hävstång inför tillståndsprocessen svarar Moström:

– Vi vill förklara hur världen ser ut, säger han, och pekar på beroendet av Kina och de ökade behoven framöver, och att EU konsumerar 30 procent av de metaller som utvinns, men bara står för tre procent av brytningen.

Brytningen kan dock innebära det problem för rennäring och ha en miljöpåverkan på området, något som kommer att bli en utmaning enligt Jan Moström.

Det kan dock dröja mellan tio till femton år innan brytningen kommer igång.

Ebba Bush.

Följ ämnen i artikeln