Ilskan mot jättefyndet: ”EU:s sista urfolk offras”

Publicerad 2023-01-14

En nyckel till Europas gröna omställning – men ett hot mot Gabna Samebys existens.

LKAB:s upptäckt av sällsynta jordmetaller kan klyva byn mitt itu.

– Räknas det som grön omställning att den sista biten samisk mark i Kiruna offras? frågar sig Karin Kvarfordt Niia, talesperson för byn.

På torsdagen meddelade LKAB att man hittat Europas hittills största fyndighet med sällsynta jordartsmetaller i Kiruna.

Näringsminister Ebba Busch deltog på pressträffen.

– Det här kommer att spela en nyckelroll för den gröna omställningen i Europa, sa Busch.

Men i Gabna Sameby väckte nyheten starka reaktioner.

LKAB:s gruva i Kiruna – mark som tidigare var renarnas betesmark.

Riskerar att klyva byn

De har varit kraftigt påverkade av LKAB:s gruvverksamhet sedan ett århundrade. Gruvbrytningen och flytten av Kirunas nya centrum har ätit upp marken, bit för bit, konstaterar Samernas Riksförbund.

LKAB har nu planer på att öppna ytterligare en gruva.

Men en expanderad gruvbrytning riskerar att klyva byn mitt itu. Renskötseln står inför kollaps, menar Karin Kvarfordt Niia, talesperson för samebyn.

– Byn tillhör en av de mest utsatta i Sverige när det gäller markexploateringar. Betesmarkerna och renskötseln bygger på att man förflyttar sig från område till område. Men det kommer inte längre vara möjligt. LKAB har redan brett ut sig och tagit boplatser, fiskesjöar och kalvningsområden, säger hon.

”Fyndigheten har inte kommunicerats”

LKAB:s jättefynd anses vara strategiskt och geopolitiskt viktigt, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU. Men för Karin Kvarfordt Niia innebär det att samerna förväntas bära bördan för Sveriges ”gröna omställning”.

Ebba Busch på presskonferens i Kiruna.

LKAB har tidigare kommunicerat att samma fyndigheter redan finns i öppnade gråbergsuppslag, tillägger hon.

– Man kan verkligen fråga sig om det handlar om grön omställning när det ska innebära sådana konsekvenser för mark, vatten och samisk kultur. Det ligger bland annat i anslutning till Torne älv, som ger vattenförsörjning för hela Älvdalen, säger Karin Kvarfordt Niia och fortsätter:

– Börja med att titta på det som redan finns. Det vill man inte göra då det kostar mer än att öppna en ny gruva på grund av rådande lagstiftning.

Fick beskedet tio timmar innan

Samernas Riksförbund reagerar starkt på att fyndigheten och planen på expansion inte har kommunicerats ordentligt i förväg.

– Vi fick veta det tio timmar innan presskonferensen hölls och samebyar har undanhållits informationen såsom jag förstått det. Ska Sverige som nation ha hög svansföring när det gäller klimat och mänskliga rättigheter bör man tänka om och involvera dem i processen, säger Matti Blind Berg, Samernas Riksförbunds ordförande.

Matti Blind Berg, Samernas Riksförbunds ordförande, läser ett domslut från HD i ett mål staten och Girjas sameby, 2020.

I två dagar samlas EU-kommissionen, kung Carl Gustaf XVI och hela den svenska regeringen i nya centrum – mark som tidigare var renarnas betesmark.

Matti Blind Berg och Karin Kvarfordt Niia vill att EU ställer Sverige till svars.

– Ska den gröna omställningen ske på bekostnad av urfolks möjlighet att existera. LKAB är beredd att offra vår framtid. Är inte det enda urfolket inom EU värda mer? säger Matti Blind Berg.

LKAB:s presschef, Anders Lindberg, säger att han förstår att beskedet om expansion väcker oro hos samebyn. Men han delar inte bilden om att Gabna Sameby informerades om planerna strax innan de presenterades på pressträffen.

LKAB:s presschef, Anders Lindberg.

– Det stämmer att samebyar redan har gett upp mycket och att vi har gjort intrång på deras marker. Det är samhällets dilemma för hur vi än gör blir det lokal påverkan, men det behöver byggas vindkraft, kärnkraft och det är viktigt att den här typen av metaller utvinns för den gröna omställningen, säger han och fortsätter:

– Vi har redan berättat att vi har sett spår av sällsynta jordartsmetaller och att vi undersöker det. Det som är nytt att det handlar om en så stor volym. Och de siffrorna måste vi enligt regelverk gå ut med till alla samtidigt.

De sällsynta jordartsmetallerna och fosfor finns redan i befintliga gruvor, konstaterar Anders Lindberg.

– Halterna är dock mycket högre i det nya fyndet och det har stor betydelse för hela Europa som inte hanterar det alls. Det är däremot viktigt att ta tillvara på det som redan finns vilket vi också planerar att göra.

Är det ”grön omställning” att offra en sameby?

– Samhället får avgöra om det här är värt det. Men vi är inte säkra på att samebyn måste offras, vi tror att man kan hitta sätt att kompensera dem på för att de ska kunna fortsätta sin rennäring.

LKAB i Kiruna.