FBI skuggade studentmördaren i flera dagar – firade jul med familjen

Publicerad 2023-01-01

Polisen i Idaho jagade den misstänkte studentmördaren i över en månad.

Plötsligt fick de träff i ett offentligt dna-register som ledde till andra sidan USA.

FBI skuggade Bryan Kohberger i fyra dagar och slog till mot ett hus där han firade jul med sin familj.

De brutala knivmorden i Idaho har skakat hela USA. Den 13 november hittades fyra studenter i 20-årsåldern döda, brutalt mördade i deras studentboende i det lilla samhället Moscow i närheten av University of Idaho.

Morden har gäckat USA och den misstänkte gärningsmannen var på fri fot i över en månad. Dagen före nyårsafton gick polisen ut med att man hittat och gripit den misstänkte mördaren – Bryan Kohberger, 28.

Polisen har under hela utredningen varit väldigt fåordig med detaljer. 300 förhör har hållits och polisen har gått igenom hela 19 000 tips från allmänheten. En av polisens ledtrådar har varit en vit Hyundai Elantra som sågs vid brottsplatsen.

Skuggade honom i fyra dagar

FBI hittade Kohberger när han tagit sig öster om Idaho. Men åklagaren hade då inte tillräckligt med bevis för ett gripande.

28-åriga Bryan Kohberger.

Nu uppger källor för CNN att polisen riktade in sig på dna-bevis från brottsplatsen. Plötsligt fick de träff i ett offentligt DNA-register och kunde knyta Kohberger till morden.

FBI skuggade honom i fyra dagar innan de slog till mot en bostad i Pennsylvania på andra sidan landet, 400 mil från brottsplatsen. Kohberger var på besök för att fira jul med sin familj.

– Hans pappa åkte faktiskt till Idaho och de körde sen hem till Pennsylvania tillsammans, säger hans försvarare Jason LaBar till CNN.

Mitt i natten slog FBI till mot familjens bostad. Kohbergers pappa öppnade dörren och poliserna gick in och grep hans son.

– Familjen är väldigt chockad. Det här är inte likt Bryan. Att FBI och lokala polisen kom till deras hus klockan tre på morgonen och uppgav att de skulle gå in var verkligen en chock dem, säger LaBar.

Doktorerar i kriminologi

Bryan Kohberger är ursprungligen från Pennsylvania, är välutbildad och har sedan tidigare en examen i psykologi från ett universitet i sin hemstat. Därefter flyttade han och doktorerade på ett universitet och bodde i en lägenhet på ett campus bara tio minuters bilfärd från brottsplatsen i Idaho. Där var han lärarassistent på programmet för kriminologi och straffrätt.

Sista bilden: Timmar efter mördades de fyra vännerna.

Efter morden levde Kohberger till synes som vanligt och gick till universitetet.

– När vi pratade om morden på lektionen så var han inte involverad och varken nämnde eller deltog i diskussionerna om morden, säger en student till NBC News.

En annan student beskriver Kohberger som en tyst och skygg person som inte gjorde mycket väsen av sig.

Kohberger ska nu utlämnas till delstaten Idaho där han ska ställas inför rätta. Enligt hans försvarare är han ”lite chockad”.

– Herr Kohberger är angelägen om att bli frisläppt och ser fram emot att detta får en lösning, säger hans försvarare Jason LaBar.

”Kommer fortsätta stötta vår son och bror”

På nyårsdagen gick familjen ut med ett skriftligt uttalandet och beklagade sorgen till offrens familjer, rapporterar NBC News.

”Vi kommer att fortsätta att låta det juridiska processen ha sin gång och som familj kommer vi att älska och stötta vår son och bror. Vi har samarbetat med brottsbekämpande myndigheter för att ta reda på sanningen och främja hans oskuld snarare än att dra förhastade slutsatser och göra felaktiga antaganden”, skriver familjen.

Motivet bakom morden är ännu okänt. Polisen har inte gått ut med om Kohberger kände offren eller inte. Polisen har ännu inte heller hittat något mordvapen, som tros vara en stor kniv.

– Det här är en ny start i utredningen. Vi vill be allmänheten, alla som vet något om honom att ringa in och tipsa oss så att vi kan förstå allt detta, vad som hände och varför, sa åklagare Bill Thompson under en pressträff efter gripandet.

Studentboendet där de fyra vännerna hittades mördade.