Maken misstänks ha mördat tvåbarnsmamman – nu tänder Motala facklor mot våldet

Uppdaterad 2022-10-25 | Publicerad 2022-10-12

Den 29-åriga tvåbarnsmamman älskade sitt jobb inom vården och drömde om att kunna ge sina söner en villa att växa upp i.

I torsdags misstänks hon ha mördats av sin make och barnen tros ha blivit vittne till sin mammas död.

– Det går inte att sätta ord på sorgen vi känner. Hon var vår syster, den som alltid tog hand om oss och ville oss väl, säger hennes bror.

På onsdagskvällen lyste facklor upp kvällshimlen i Motala.

De som kände den 29-åriga kvinnan, och andra som är trötta på det dödliga våldet mot kvinnor, gick genom den östgötska staden i ett gemensamt fackeltåg.

Motala kvinnojour anordnade ett fackeltåg för att uppmärksamma den 29-åriga kvinnans död samt mäns våld mot kvinnor.

Det var inte den första minnesceremonin som hållits sedan småbarnsmamman hittades död i sin lägenhet kvällen den 6 oktober i år och hennes familj, som bor i en annan stad i Sverige, har följt hyllningarna till kvinnan på håll.

– Vi vill gärna att de som anordnar det här ska veta hur tacksamma vi i familjen är för det här. Även för det bemötande vi fått från hennes arbetsgivare. Det betyder mycket just nu, säger kvinnans yngsta bror.

”Jag trodde inte på det först”

Exakt vad som hände i den nu döda kvinnan och hennes makes lägenhet är ännu inte utrett. Polisen larmades dit strax efter halv tio på kvällen. Den 29-åriga kvinnan hittades då svårt skadad och avled på sjukhuset.

Hennes make, en man i 50-årsåldern, greps misstänkt för mordet. I lägenheten befann sig även parets två söner. Då de tros ha bevittnat delar av dådet är maken nu häktad inte bara för mord utan även för grovt barnfridsbrott.

– Vi utreder två fall av barnfridsbrott, grovt brott. Den misstänkte är häktad för dessa brott, säger Malin Axelsson, senior åklagare.

Maken nekar till både mord och barnfridsbrott. I söndags häktades han på sannolika skäl.

Den 29-åriga kvinnans yngsta bror blev uppringd av polisen samma kväll som systern hittades död. Han kunde inte tro det han fick höra.

– Jag kunde inte förstå att hon var död och att hon även var misstänkt mördad var ännu svårare att ta in. Jag trodde inte på det först. Jag tänkte att de kanske hade bråkat och att hon ramlat men inte att hon skulle ha dödats, säger han.

Kvinnan och hennes föräldrar och bröder kom till Sverige från Irak år 2010. Brodern berättar hur systern var den mest ambitiösa av dem.

”Omtänksam med skinn på näsan”

Hon tyckte det var viktigt att snabbt lära sig svenska och hon peppade bröderna att göra detsamma.

– Hon var den som aldrig missade en lektion. Det var inte lätt att lära sig svenska men hon var den i familjen som lärde sig det snabbast, säger brodern.

Den 29-åriga kvinnan upptäckte tidigt att hon trivdes med att jobba inom vården. Hon jobbade bland annat inom äldrevården och drömde om att vidareutbilda sig till undersköterska.

– Hon var också ofta den som lärde upp ny personal, vilket hon älskade. Hon var liksom aldrig rädd för blod och kroppsvätskor, hon var den som alltid kunde gripa in, säger brodern.

Kvällshimlen i Motala lystes upp av de många facklorna.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera av kvinnans kollegor och tidigare kollegor som sörjer en älskad vän och arbetskamrat.

– Hon var en snäll och omtänksam arbetskamrat med skinn på näsan. Hon älskade sina barn högst av allt. Jag blev så ledsen när jag fick veta att det här hänt henne, säger en kvinna som jobbat med henne.

Två andra kollegor beskriver hennes kärlek till de äldre patienterna, och deras för henne.

– Vissa av de äldre ville till exempel bara bli tvättade av henne. Hon var så omtänksam och omhändertagande. Jag tror det var det de såg.

På hennes avdelning kallades hon av vissa för den lilla kaktusen. Hon var liten men taggig, ingen kunde sätta sig på henne.

– Hon var varm och omtänksam och även en stark och bestämd kvinna. Vi har köpt en liten kaktus som vi ska ställa på avdelningen nu för att minnas henne, säger en kollega.

”Hon var den som alltid tog hand om oss och ville oss väl” berättar den döda kvinnans bror.

”Drömde om ett ”svenneliv””

Malin Axelsson, åklagaren som leder mordutredningen, säger att det fortfarande är tidigt i utredningen och att hon ännu inte kan uttala sig om misstankar kan komma att riktas mot fler än den nu häktade mannen.

Finns det något i utredningen än så länge som tyder på att brottet kan ha ett hedersmotiv?

– Vi utreder motivbilden, inklusive heder, och utesluter inte något så här tidigt i utredningen, säger Axelsson.

Den häktade maken och kvinnan fick två barn tillsammans. Barnen är nu i trygghet enligt hennes bror.

– Min syster drömde om ett riktigt svenneliv. Hon ville ha villa och bil, en tomt som barnen kunde springa på. Hon var så ambitiös att jag tror att hon hade lyckats till slut om hon bara hade fått leva, säger han.