Make medger – dödade hustrun med kökskniv

Brodern om sorgen: ”Min syster drömde om ett svenneliv”

Uppdaterad 2022-12-07 | Publicerad 2022-12-01

Maken misstänkte att hans yngre fru träffat en annan.

Dagarna före mordet uppsökte han hustruns arbetsplats och försökte få chefen att ändra hennes arbetstider.

Han medger att han sedan knivhögg henne till döds men säger att det var hon som förstörde deras relation.

Efter att den 29-åriga kvinnan hittats död i sin lägenhet i Motala hölls ljusmanifestationer i den östgötska staden.

Många kände kvinnan genom hennes jobb inom vården. Andra Motalabor ville visa sin ilska över att ännu en kvinna såg ut att ha dödats av en man hon en gång älskade.

Exakt vad som hände i den nu döda kvinnan och hennes makes lägenhet i Motala den 6 oktober i år är ännu inte utrett.

Maken, som är i 50-årsåldern och som var polis i sitt hemland innan han kom till Sverige, greps samma kväll och har sedan dess suttit häktad i väntan på åtal.

I den personutredning som gjorts av honom medger han nu att han dödade den 29-åriga kvinnan. Han säger att han ”slagit henne med kniven”. Han säger dock att han inte menade att hon skulle dö och att han ångrar sina handlingar.

Kontrollbehov och respekt

I personutredningen framkommer det även att han kom till Sverige från Irak år 2009. Här träffade han den nu döda kvinnan när hon bara var 17 år gammal. Han friade till henne direkt men det dröjde två år innan de gifte sig.

Tillsammans fick de två barn och mannen menar att relationen var fri från bråk och konflikter innan det som han menar hände som ledde fram till mordet.

Motala kvinnojour anordnade ett fackeltåg för att uppmärksamma den 29-åriga kvinnans död samt mäns våld mot kvinnor.

I personutredningen säger maken att han misstänkte att hustrun träffat en annan på sin arbetsplats. Han säger att han ville att han och hon och barnen skulle byta stad och börja om på nytt men att hustrun, som trivdes med sitt jobb inom vården och med Motala som hemkommun, inte ville flytta.

Det framgår också att mannen tros ha ett kontrollbehov och en stark önskan att bli respekterad. Även om han medger att han orsakade hustruns död lägger han skulden på henne och säger att det var hon som förstört deras relation och barnens liv, inte han genom att mörda henne.

”Gick till köket och hämtade en kniv”

Han menar att hustrun gjorde honom irriterad när hon inte lyssnade på honom.

”Han blev tilltalad på ett sätt som gjorde honom arg, vilket gjorde att han gick in till köket och hämtade en kniv,” står det i utredningen.

Några dagar före det misstänkta mordet sökte mannen upp sin hustrus chef för att få denne att ändra hustruns arbetstider så att hon inte skulle jobba med den kollega han trodde att hon träffade bakom hans rygg.

Vad som sedan hände dagarna före mordet är ännu oklart. Polisen larmades till parets bostad strax efter halv tio på kvällen den 7 oktober. Där hittades den 29-åriga kvinnan svårt skadad. Hon avled på sjukhuset.

”Kan inte förstå hon är död”

I lägenheten befann sig även parets två söner. Då de tros ha bevittnat delar av dådet är maken nu häktad inte bara för mord utan även för grovt barnfridsbrott.

Åklagaren i målet har tidigare sagt att man också utreder för att se om det finns ett eventuellt hedersmotiv till dådet.

Har misstanke om hedersmotiv stärkts eller försvagats?.

– I nuläget vill vi inte uttala oss om detta. Motivbilden utreds fortfarande, säger åklagarna i ärendet, Malin Axelsson och Johanna Pettersson Rajer.

Kvällshimlen i Motala lystes upp av de många facklorna.

Den 29-åriga kvinnans yngsta bror har tidigare berättat för Aftonbladet hur han blev uppringd av polisen samma kväll som systern hittades död. Han kunde inte tro det han fick höra.

– Jag kunde inte förstå att hon var död och att hon även var misstänkt mördad var ännu svårare att ta in. Jag trodde inte på det först. Jag tänkte att de kanske hade bråkat och att hon ramlat men inte att hon skulle ha dödats, säger han.

Kvinnan, hennes föräldrar och bröder kom till Sverige från Irak år 2010. Brodern berättar hur systern var den mest ambitiösa av dem.

Hon tyckte det var viktigt att snabbt lära sig svenska och hon peppade bröderna att göra detsamma.

– Hon var den som aldrig missade en lektion. Det var inte lätt att lära sig svenska men hon var den i familjen som lärde sig det snabbast, säger brodern.

”Drömde om svenneliv”

Den 29-åriga kvinnan upptäckte tidigt att hon trivdes med att jobba inom vården. Hon jobbade bland annat inom äldrevården och drömde om att vidareutbilda sig till undersköterska.

– Hon var också ofta den som lärde upp ny personal, vilket hon älskade. Hon var liksom aldrig rädd för blod och kroppsvätskor, hon var den som alltid kunde gripa in, säger brodern.

Åtal ska väckas den 2 december men åklagarna säger att en förlängning kommer att begäras.

Parets barn är omhändertagna.

– Min syster drömde om ett riktigt svenneliv. Hon ville ha villa och bil, en tomt som barnen kunde springa på. Hon var så ambitiös att jag tror att hon hade lyckats till slut om hon bara hade fått leva, har hennes bror tidigare sagt.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor räknar varje kvinna som dödats av en man hon har eller haft en relation med. Mellan åren 2000–2021 har 343 kvinnor dödats.

Hur många som dödats under år 2022 är ännu inte klarlagt.