Nadine, 8, är född i Sverige – ska utvisas

Publicerad 2015-02-04

Vädjar om att få stanna i öppet brev

Nadine, 8 år, har bott i Sverige i hela sitt liv. Nu ska hon utvisas till Algeriet, som hon aldrig varit i. I februari vädjade hon i ett öppet brev om att få stanna. Nu får hon stöd av politikerna i Söderhamn.

I hela sitt liv har Nadine, 8, bott utanför Söderhamn.

Men nu vill Migrationsverket utvisa hennes familj till Algeriet - ett land Nadine aldrig har varit i.

– Det är så ofattbart att man får göra så här, säger Ida Eriksson, mamma till en av Nadines kompisar.

I hela sitt snart nioåriga liv har Nadine bott i Bergvik utanför Söderhamn.

Hon pratar svenska och går i skolan där hon har sina bästisar. På fritiden spelar hon klarinett och hon har lärt sig att simma i den kommunala simskolan.

Det låter som ett rätt vanligt liv för en skolflicka i Söderhamn. Men Migrationsverket har beslutat att Nadine måste lämna Söderhamn för att utvisas till föräldrarnas hemland Algeriet. Där Nadine aldrig varit.

– Det är fruktansvärt att ett barn som är åtta år ska utvisas till något som hon inte känner till. Hon har sina rötter och sin trygghet här. Migrationsverket resonerar att tryggheten i första hand är hos hennes föräldrar. Men det är här hon har sitt sammanhang, säger Ida Eriksson, som är mamma till en av Nadines bästisar.

200 demonstrerade

Hennes fall berör det lilla samhället Söderhamn. I höstas samlade Nadines skolkompisar in över tusen namnunderskrifter från personer som protesterar mot utvisningen. Och så sent som i lördags anordnade flera krafter i bygden en demonstration i Söderhamn – runt 200 personer anslöt. En av dem var kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) som höll ett tal och kritiserade utvisningsbeslutet. Tidigare i år skrev han ett öppet brev till migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

– Om man är född i Söderhamn, är man i mina ögon söderhamnare. Det är fruktansvärt att rycka upp barn i hennes ålder och sätta henne i främmande miljö. Jag önskar att blir omprövning i det här fallet, har han sagt till Hela Hälsingland i en intervju.

Till Aftonbladet säger Sven-Erik Lindestam att hans stöd för Nadine utgår från tre punkter.

– För det första så tycker jag att barn alltid ska sättas i första hand. För det andra så gillar jag amerikansk lagstiftning som säger att om man är född där så ska man få stanna. För det tredje så är hon född i vår kommun och Söderhamnare.

”Ett skämt”

För tio år sedan kom Nadines föräldrar till Sverige från Algeriet. Två år senare föddes dottern. Under en period bodde hela familjen gömd, vilket gör att alla år de varit i Sverige inte tas hänsyn till av Migrationsverket.

– Förr räckte det med att ha bott i Sverige i tre år, här har vi mer än dubbla tiden. Det är ett skämt, säger familjens advokat, Tryggve Emstedt, till Aftonbladet.

”Barnaga inget ovanligt”

Ursprungligen kom familjen till Sverige av politiska skäl. Nadines pappa menar att det fortfarande finns en hotbild mot honom där. Det skulle kunna lämna Nadine utan pappa, enligt Tryggve Emstedt.

Familjen har fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd två gånger, senast den 13 januari. Då hade Nadine och hennes familj fått nytt hopp i och med att Migrationsverket gjorde en ändring i utlänningslagen. I ändringen formulerades "synnerligen ömmande omständigheter" om till "särskilt ömmande omständigheter", ändringen gällde barn.

– Jag trodde det var en viktig ändring. När ordet synnerligen fanns med var det helt omöjligt för någon att få stanna. Men det gjorde visst ingen skillnad, säger Tryggve Emstedt.

I sin ansökan har familjen uppgett att Nadine är rotad i det svenska samhället och går i skolan. Men Migrationsverket anser inte att det är tillräckliga skäl för att få stanna.

– Det här kan få förfärande konsekvenser för Nadine. I Algeriet är barnaga inget ovanligt och hon riskerar att hamna i en förfärlig sits. Hon kan inte prata arabiska heller och kommer tvingas att lära sig det, säger Tryggve Emstedt.

Överklagat beslutet

Han är kritisk till Migrationsverkets bedömning. De skriver bland annat att barn snabbt anpassar sig till nya förhållanden och att de i hög grad kan påverka sin framtid.

– Hon får nej på grund av föräldrarnas kulturella situation och man tar väldigt lite hänsyn till barnet själv vill jag påstå.

Migrationsverket kan inte kommentera det enskilda fallet på grund av sekretess.

– Jag kan bara kommentera i allmänna ordalag. De nya reglerna kan vara av betydelse när det gäller äldre barn som inte i första hand har sin sociala anknytning till föräldrarna men inte när det gäller små barn. Det räcker inte att man är ett barn om man inte har skyddsskäl för att få stanna i Sverige, säger Anette Bäcklund, avdelningschef förvaltningsprocess på Migrationsverket.

Nadines familj har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.