5 Punkter om: Vårdkonflikten

Publicerad 2024-05-27

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna har pågått i fyra veckor. I frågan om arbetstid verkar en lösning ligga långt bort.

Om parterna inte lyckas bli sams väntar strejk i fem regioner i juni.

1. Punkt ett

Sedan årsskiftet har förhandlingar om ett nytt kollektivavtal pågått mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan – Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.

Den stora stridsfrågan handlar om arbetstidsförkortning. Ytterst nödvändigt, anser facket. För dyrt, anser arbetsgivarna. Parterna har inte lyckats komma överens.

2. Punkt två

I och med de låsta förhandlingarna begärde Vårdförbundet att medlare skulle utses i slutet på mars. Trots medling lyckades parterna inte komma överens.

I april lämnade vårdförbundet medlingen och varslade om en blockad som innebär att 63 000 medlemmar vägrar jobba övertid. Plus en nyanställningsblockad.

3. Punkt tre

Blockaden inleddes den 25 april. Kort därefter rapporterades det på vissa håll i landet att planerade operationer ställts in på grund av det.

I början av maj säger Vårdförbundet att flera arbetsgivare beordrat övertid, så kallat skyddsarbete, på fel sätt och begär skadestånd för detta.

Skyddsarbete får bara kallas in akut om det finns fara för patientens liv och hälsa.

4. Punkt fyra

Den 21 maj trappades konflikten upp ytterligare och Vårdförbundet varslade om strejk i fem regioner. Cirka 2 000 medlemmar väntas tas ut i strejk den 4 juni.

Varslet har skapat oro inför sommaren. Några av de berörda regionerna varnat för inställda semestrar och operationer.

Både facket och arbetsgivarna anklagar varandra för att inte vilja förhandla.

ineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, lämnar över blockadlapp till ambulansförare utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge.

5. Punkt fem

De senaste vändan i konflikten handlar om medlingsprinciper.

SKR begärde den 21 maj stöd från medlare, men dagen efter tackade Vårdförbundet nej till det. För att medling ska ske måste SKR och facket, enligt avtal, vara överens om det.

På morgonen den 23 maj säger SKR att medlarna kommer att lägga ett bud som förslag på lösning i konflikten. Det ska endast gälla förhandlingarna med Sobanas avtalsområde.

Vårdförbundet kallar det ”tvångsmedling”.

Följ ämnen i artikeln