Fem punkter om: Vårdstrejken

Publicerad 2024-06-04

Demonstrationer i Göteborg.

Nu går 2 000 personer på flera av landets största sjukhus ut i strejk.

Här är fem punkter om vårdstrejken.

Det här händer i dag

Omkring 2 000 medlemmar från Vårdförbundet går ut i strejken som bryter ut klockan 11 på tisdagen. Totalt berörs fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Sju av Sveriges största sjukhus omfattas av strejken.

Så påverkas sjukhusen

Östra sjukhuset i Göteborg drar ner på antalet vårdplatser och stänger akuten mellan den 4 och 10 juni. På Skånes universitetssjukhus i Malmö försvinner avancerade akutvårdplatser ”till stor del” och i Lund avstannar olika former av avancerad röntgen helt. På universitetssjukhuset i Linköping begränsar man vården till akut vård.

Bakgrunden till strejken

När avtalet mellan facket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona löpte ut den 31 mars i år gjordes ett första försök till medling mellan parterna. Efter misslyckade förhandlingar inleddes en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar i alla regioner den 25 april. Cirka en månad senare utökades blockaden. Vårdförbundet varslade om strejk den 21 maj.

Vårdförbundets krav

Konflikten handlar framför allt om fackets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka. Vårdförbundet kräver 75 minuter kortare arbetstid i veckan. ”Jag tycker att det är sorgligt att de tycker att våra medlemsgrupper ska jobba mer än andra”, har Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet, tidigare sagt till Aftonbladet.

Arbetsgivarnas perspektiv

Enligt arbetsgivarna är det ohållbart med omfattande arbetstidsförkortningar. ”Låsningen sitter i kravet på en generell arbetstidsförkortning och det kravet kan vi inte tillmötesgå”, uppger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, i en skriftlig kommentar.